marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Makova potica

Pošlji prijatelju

makova poticaMN

Makova potica je del tradicije, ki je enim bolj, drugim manj všeč. Vsekakor vam priporočamo, da jo poskusite!

Testo:

testo za potico

Nadev:

500 g mletega maka

200 g sladkorja

2 jajci

200 ml kisle smetane

50 ml sladke smetane

100 g maslenih albert piškotov

½ žličke mletega cimeta

50 ml ruma

1 vaniljin sladkor z burbonsko vaniljo

nekaj žlic mlačnega mleka za premaz

maslo in ostra moka za model

Po receptu za osnovno testo za potico pripravite testo in ga vzhajajte tako dolgo, da za dvakrat naraste.

Mak zmešajte s cimetom, sladko in kislo smetano.

Jajci razžvrkljajte s sladkorjem, vaniljinim sladkorjem in rumom, nato vse skupaj primešajte maku.

Piškote stresite v vrečico, jo zaprite, nato pa jih s pomočjo valjarja zdrobite v drobtine.(Nekateri namesto piškotnih uporabijo krušne drobtine, vendar je makova potica z drobtinami piškotov precej bolj okusna.)

Testo na pomokani površini razvaljajte na debelino 5 milimetrov. Nadevajte ga z makovim nadevom in ga lepo porazdelite, povrh posujte piškotne drobtine. Potico nato zavijte – notranji del nekoliko bolj na tesno, proti koncu pa manj.

Model za potico namažite z maslom in ga posujte z ostro moko. Odvečno moko stresite proč.

Potico predenite v pekač in jo s paličico za nabodala večkrat prepikajte do dna modela. Luknjice naj bodo med sabo oddaljene 2 do 3 cm. Potico pustite stati pol ure oziroma toliko, da se njena višina za polovico poveča. Takrat jo s pomočjo čopiča premažite z mlačnim mlekom in po potrebi popravite luknjice za izhajanje pare.

Pečico segrejte na 185 stopinj. Makova potica naj se peče 50 minut.

Potico zvrnite iz pekača, jo ohladite in po hladno po želji posujte s sladkorjem v prahu.

Poglejte še: pehtranova potica, kokosova potica, nasveti za peko potice.