marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Lotarinška pogača

Pošlji prijatelju

kos lotarinče pogačeFotos mit Geschmack

Klasika iz Lorene za 6 kosov (v tortnem modelu s premerom 28 cm).

Testo:

250 g moke

½ žličke soli

125 g mrzlega masla

maščoba za model

moka za valjanje

Za oblogo:

200 g kuhanega pršuta (rezine)

100 g pršuta (rezine)

3 čebule

1 šopek mešanih zelišč (peteršilj, drobnjak, timijan …)

4 jajca

200 g naribanega grojerja

200 g smetane

sol

poper

nariban muškatni orešček

Moko, sol, na koščke narezano maslo in 4 žlice vode hitro zgnetite v gladko testo, ga oblikujte v kepo, zavijte v folijo in dajte za 60 minut na hladno.

Medtem za oblogo obe vrsti pršuta narežite na kocke. Čebulo olupite in drobno nasekljajte. Zelišča operite, osušite, osmukajte in zelo drobno nasekljajte. Vse sestavine v skledi zmešajte.

Jajca raztepite ter vmešajte sir in smetano. Krepko začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Model namastite. Testo na pomokani površini razvaljajte. Model obložite s testom in pri tem naredite 4 cm visok rob. Testo pecite (na sredini) 10 minut.

Vzemite iz pečice in v model izmenoma nalagajte mešanico pršuta in čebule ter jajčno zmes s sirom in smetano. Pecite na sredini pri 180 stopinjah 50 do 60 minut.

Nasvet: Ponudite z zeleno solato. Namesto ene velike lahko naredite 8 do 10 majhnih pogačic s premerom 10 cm, ki bodo pečene hitreje.

Recept iz knjige Susanne Bodensteiner: Pečemo za družino. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.