marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Limonina pita

Pošlji prijatelju

Maslo narežite na koščke. Moko in sladkor v prahu zmešajte s soljo, nato dodajte koščke masla in ga vgnetite. Dodajte hladno vodo in gnetite tako dolgo, da se pričnejo drobtine sprijemati v enotno testo.

Testo na pultu, obloženim s papirjem za peko, razvaljajte na 5 mm debel krog, Testo rahlo ovijte okoli valjarja in ga prenesite v pekač za pito (22 – 24 cm), tako da prekrije dno in rob. Oblikujte rob (po želji). Odvečno testo odrežite. Postavite za 20 -30 minut v hladilnik.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Dno testa večkrat napikajte z vilicami, da nastanejo drobne luknjice. Pecite 25 – 30 minut, da dobi testo zlato barvo. Ohladite.

Jajca ločite. V kozici zmešajte vodo, limonin sok, koruzno moko in polovico sladkorja (200 g). Med mešanjem kuhajte, dokler krema ne zavre, nato jo kuhajte še 1 minuto, da se zelo dobro zgosti. Odstavite z ognja in v kremo vmešajte maslo ter jajčne rumenjake. Kremo predevajte v posodo in ohladite, nato jo postavite v hladilnik za 2 uri.

Pečico segrejte na 190 stopinj. Krhko testo napolnite z limonino kremo.

Beljake stepite s soljo, ko se že lepo spenijo, dodajte limonin sok in stepajte dalje, dokler se ne pričnejo tvoriti »rožički«. Šele takrat primešajte sladkor – dodajajte ga po žlicah, da dobite gost svetleč sneg. Sneg nadevajte na vrh pite.

Postavite pito v pečico za približno 5minut, da vrh kape iz snega nekoliko pojavi.

Ohladite in postrezite hladno. (Beljak sicer zelo slabo prevaja toploto, tako da bo pita hitro hladna.)

Preverite še: Pomarančna pita.

Podobni članki