marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Limoncello

Pošlji prijatelju

domači limoncello v kozarcuMN

Italijanski liker je odlična rešitev za porabo limoninih lupin – pripravite ga takrat, ko je uporaba zaradi prehladov velika, pa se boste z njim lahko osvežili ravno v pričetku toplih dni.

8 – 12 bio limon (potrebujete zgolj lupino)

1 liter vodke

300 – 400 g sladkorja

1000 ml vode

Uporabite bio limone, saj je lupina običajnih limon neužitna zaradi pesticidov.

Z nožkom za lupljenje krompirja na tanko olupite limone, da se izognete grenkemu belemu delu lupine. Olupke stresite v veliko skledo s pokrovom, ki ne prepušča zraka – uporabite lahko tudi velik steklen kozarec, ki se zapira na gumico. Dodajte alkohol, da popolnoma prekrije olupke. Spravite v hladen, temen prostor in pustite stati 3 ali 4 dni.

Ko olupki obledijo in ima tekočina močno rumeno barvo, mešanico precedite. Olupke zavrzite, tekočino pa prelijte v posodo.

Sladkor in vodo zmešajte v kozici in segrejte na zmernem ognju. Pazite, da ne zavre. Kuhajte približno 10 minut, da se sladkor popolnoma stopi in postane sirup prozoren. Ohladite.

Sladkorni sirup zlijte v limonov alkohol ter premešajte, da mešanica postane motna. Poskusite in po okusu dodajte ali vodo ali alkohol. Nalijte v steklenice, dobro zaprite in pustite stati dva meseca in pol, da se barva spremeni.

Limoncello postrezite hladen. Običajno se ga pije po jedi (za boljšo prebavo), vendar bo dobrodošel tudi za osvežitev na zabavah.