marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kitajski piškotki usode

Pošlji prijatelju

piškotek usodeFotolia

Piškote s sporočili usode je prvič nekoliko težje pripraviti – maso je treba namreč lepo enakomerno razporediti na pekač, delati hitro (da jih upognemo, preden se strdijo) in paziti, da se pri tem ne opečemo. A ker korajža velja, boste morda vendarle preizkusili naš recept za 10 piškotkov.

2 beljaka

½ žličke esence vanilje

½ žličke esence mandljev

3 žlice rastlinskega olja

8 žlic moke

1 ½ žličke koruznega škroba

¼ žličke soli

8 žlic sladkorja

3 žlice vode

Po želji: barve za živila

Pred pričetkom peke si pripravite lističe velikosti 1 x 8 cm ter nanje napišite »sporočila usode«. Pečico segrejte na 150 stopinj, pekač za piškote obložite s papirjem za peko ali dobro namastite.

Pričnite stepati beljake, sredi stepanja jim dodajte vaniljin ter mandljev ekstrakt in olje – tako bodo beljaki postali nekoliko puhasti, vendar se ne bodo strdili v čvrst sneg.

V drugi posodi zmešajte moko, koruzni škrob, sol in sladkor. Dodajte vodo. Vse skupaj stresite v beljakovo mešanico in dobro premešajte. Testo ne sme biti tekoče, vendar se mora z lahkoto odlepiti s kuhalnice. Če želite obarvane piškote, dodajte malo jedilne barve.

Na hladen pekač dajte dve kepici testa, ki naj bosta 8 cm narazen. Pekač nagnite na različne strani, da se testo razleze v kroge s premerom 10 – 12 cm (večje piškotke je lažje oblikovati kot manjše). Pecite približno 14 minut, da je rob piškota v širini enega centimetra zlatorjav.

Med peko si nadenite rokavice, da se ne boste opekli, in pečen piškot hitro z lopatico vzemite iz pekača ter nanj položite listič z napovedjo. Piškot hitro prepognite, nato pa polkrog zapognite preko roba kozarca, da dobi značilno obliko. Piškot položite v modelček za mafine, da obdrži obliko in se ne razleze. Dokler je vroč, hitro oblikujte še drugi piškot (približno 20 sekund časa imate, preden se testo toliko strdi, da ga ni možno več oblikovati brez lomljenja).

Ko je pekač hladen dajte nanj testo za naslednja dva piškota (ali pa uporabite več pekačev).

Oglašujte pri nas