marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kandirane češnje

Pošlji prijatelju

kandirane češnjeMN

Kandirane češnje so nekaj tako posebnega in priljubljenega, da so se uveljavile tudi v frazi »kot češnja na vrhu smetane«. Predstavljajo torej nekaj, kar je še bolj slastno in še boljše od vsega ostalega. In res je tako – brez kandiranih češenj bi bilo marsikatero pecivo oziroma marsikatera sladica manj okusna in tudi manj zapeljivega videza.

Pa ste sploh kdaj pomislili, da je možno kandirane češnje pripraviti kar doma? Vse, kar potrebujete (poleg temno obarvanih aromatičnih češenj) so sladkor, voda in nekaj volje za pripravo, ki je sicer zelo enostavna, a poteka po koščkih – vsak dan malo …

750 g izkoščičenih češenj

2000 ml vode

3 zvrhane žlice soli

225 g sladkorja

250 ml vode

3 žličke vaniljine arome

350 g sladkorja

500 g sladkorja

500 g sladkorja

Opomba: Češnje bodo v postopku kandiranja izgubile tako barvo kot sam okus po češnjah – če želite intenzivno barvo in okus kot pri kupljenih, boste morali dodati rdeče barvilo in aromo.

Češnje izkoščičite s pomočjo pripomočka za izkoščičevanje češenj in oliv, da pri odstranitvi koščice nastaneta le luknjici zgoraj in spodaj.

Zavrite 2 litra vode s soljo. V korito si natočite večjo količino ledeno mrzle vode, vanjo lahko dodate tudi kocke ledu.

V osoljen krop stresite češnje in jih že po 10 sekundah iz nje poberite s penovko ter predevajte v ledeno vodo. Tako bodo češnje ostale bolj čvrste. V mrzli vodi jih pustite približno 10 minut oziroma toliko časa, da niso več slane, nato jih poberite iz nje.

Češnje denite v ognjevarno kozico, jih potresite z 225 g sladkorja, prilijte 250 ml vode in vaniljino aromo (ali češnjevo). Postavite na ogenj in počasi segrejte do vretja, vmes pa nekajkrat rahlo premešajte. Ko se sladkor stopi odstavite, pokrijte in pustite stati 1 dan (18 do 24 ur). Vmes nekajkrat rahlo premešajte.

Drugi dan dodajte 350 g sladkorja, ponovno segrejte do vretja, premešajte in odstavite ter pokrijte, ko se sladkor stopi.

Tretji dan ponovite postopek drugega dne, le da dodajte 500 g sladkorja. Po želji dodajte tudi malo rdečega barvila, če želite živo rdečo barvo.

Četrti dan postopek še enkrat ponovite s 500 g sladkorja. Pokrijte in pustite, da se češnje ohladijo, nato jih še enkrat zgolj rahlo segrejte – samo toliko, da postane gost sladkorni sirup nekoliko bolj tekoč. Nato češnje poberite iz posode s penovko (ali še bolje z mrežico, da zajamete čim manj sirupa), ter jih odložite na pladenj, obložen s papirnatimi kuhinjskimi brisačkami. Prekrijte s drugo plastjo brisačk in rahlo popivnajte.

Pečico segrejte na 50 stopinj. Češnje predevajte na pekač, obložen s papirjem za peko. Postavite ga v pečico, vključite ventilator in pustite, da se češnje sušijo približno eno uro.

Češnje nato ohladite, poberite s pekača in predevajte v kozarčke. Zaprite in hranite v hladilniku.

Kaj pa storiti s sladkornim sirupom? Lahko ga prelijete v steklenico in uporabljate kot sadni sirup za napitke (namesto malinovca). Sicer bo imel okus precej bolj po sladkorju kot po češnjah (razen, če ste dodali češnjevo aromo), a če redno uporabljate precej sladke industrijsko pripravljene sirupe, vas to verjetno ne bo motilo.

kandirane višnje s pecljem in koščicoMN

Variacija: Češnje lahko kandirate tudi s koščicami in peclji vred (koščice bodo dale še nekaj več okusa), lahko pa kandirate tudi višnje. Na fotografiji so kandirane višnje s peclji in koščicami.

Oglašujte pri nas

Podobni članki