Jota – primorska zeljna juha
Kislo zelje po potrebi sperite (če je zelo kislo). Česen nasekljajte. Zelje in česen stresite v kozico, zalijte z litrom vode, zavrite in nato počasi kuhajte 45 minut.
Krompir olupite, narežite na manjše koščke in mu prilijte toliko vode, da je z njo lepo pokrit. Dodajte slanino in kuhajte 20 do 25 minut, da je krompir popolnoma mehek.
Fižol splaknite (če je iz konzerve) in odcedite.
Čebulo drobno nasekljajte. V veliki kozici segrejte žlico olja in stresite nanj čebulo, da postekleni. Posujte z moko in pustite, da zarumeni. Dodajte rdečo sladko papriko in lovorov list ter zalijte z vodo od krompirja.
Polovico krompirja in tretjino fižola pretlačite, nato vse zelje (vključno z vodo od kuhanja), fižol ter krompir s slanino vred dodajte v veliko kozico s prežganjem.
Kuhajte še 15 minut, po okusu solite in poprajte. Preden postrežete, odstranite slanino.
Opomba: Joto je najlaže oziroma najhitreje pripraviti s fižolom iz konzerve. Če boste uporabili fižol v zrnju, ga prejšnji večer namočite, nato pa ga kuhajte eno uro do uro in pol – torej pričnite pripravo jote s kuhanjem fižola.
Poglejte še: Zeljna juha.
- stran 1
- stran 2
Podobni članki
- Zeljna zloženka
(04.01.2013) - Ričet
(30.01.2013) - Tople kumare
(24.01.2011) - Čili po Majevsko
(07.11.2012) - Buča s krompirjem iz pečice
(06.11.2012) - Zeljna juha – recept in dieta
(11.01.2013) - Kremna šampinjonova juha
(19.03.2012) - Boranja s piščancem
(30.08.2012) - Polnjene paprike
(02.09.2014) - Krompirjeva musaka
(26.03.2011)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:21.01.2013, 317,011 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 302,262 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 224,101 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 191,925 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 157,972 prikazov