marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jota – primorska zeljna juha

Pošlji prijatelju

Kislo zelje po potrebi sperite (če je zelo kislo). Česen nasekljajte. Zelje in česen stresite v kozico, zalijte z litrom vode, zavrite in nato počasi kuhajte 45 minut.

Krompir olupite, narežite na manjše koščke in mu prilijte toliko vode, da je z njo lepo pokrit. Dodajte slanino in kuhajte 20 do 25 minut, da je krompir popolnoma mehek.

Fižol splaknite (če je iz konzerve) in odcedite.

Čebulo drobno nasekljajte. V veliki kozici segrejte žlico olja in stresite nanj čebulo, da postekleni. Posujte z moko in pustite, da zarumeni. Dodajte rdečo sladko papriko in lovorov list ter zalijte z vodo od krompirja.

Polovico krompirja in tretjino fižola pretlačite, nato vse zelje (vključno z vodo od kuhanja), fižol ter krompir s slanino vred dodajte v veliko kozico s prežganjem.

Kuhajte še 15 minut, po okusu solite in poprajte. Preden postrežete, odstranite slanino.

Opomba: Joto je najlaže oziroma najhitreje pripraviti s fižolom iz konzerve. Če boste uporabili fižol v zrnju, ga prejšnji večer namočite, nato pa ga kuhajte eno uro do uro in pol – torej pričnite pripravo jote s kuhanjem fižola.

Poglejte še: Zeljna juha.

Oglašujte pri nas

Podobni članki