marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jabolka v karameli

Pošlji prijatelju

jabolka v karameliFotolia

Jabolka, namočena v karamelo, veljajo za tipično jed za noč čarovnic. In če smo prevzeli praznovanje, lahko prevzamemo tudi jedi, ki spadajo zraven.

6 manjših jabolk

6 lesenih paličic

400 g toffee karamel (bonbonov)

2 žlici vode

½ žličke vaniljine arome

300 g grobo nasekljanih oreščkov (lešnikov, orehov ali mandljev)

Jabolka zložite v veliko kozico. V drugi zavrite vodo in z njo prelijte jabolka. V kropu jih pustite 2 minuti, nato jih z lopatico odstranite iz kropa. Tako se boste znebili voskaste snovi z olupka in se bo karamela bolje prijela.

V jabolka z zgornje strani (kjer je bil pecelj) vstavite paličico – potisnite jo približno do ¾ jabolka. Jabolka zložite na pladenj, prekrit z aluminijasto folijo.

Nasekljane oreščke stresite v globok krožnik.

Karamele, vodo in vaniljo segrejte v posodi na precej rahlem ognju ter vmes večkrat premešajte. Ko se karamele stopijo in dobite enotno kremo, lonec nagnite in v kremo z vseh strani pomočite jabolko. Jabolko naj se nekoliko odteče, nato ga povaljajte še v oreščkih. Položite ga na aluminijasto folijo in nadaljujte z naslednjim jabolkom.

Jabolka ponudite, ko so hladna in se karamela ponovno strdi – najbolje, da jih postavite v hladilnik.

Namig: Za bolj dramatičen učinek, lahko v karamelno kremo dodate tudi malo rdeče jedilne barve (najbolje v prahu).