marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jabolčna pita v jabolku

Pošlji prijatelju

jabolčna pita v jabolkuMN

Je boljša jabolčna pita ali pečena jabolka? Združite oboje in pripravite pito kar v jabolku. Recept za 6 pit.

6 jabolk (zlati delišes)

20 g maslenih piškotov

1 žlica (15 ml) vaniljine esence

1,5 žličke mletega cimeta

1 žlička mletih klinčkov

80 g rjavega sladkorja

50 g suhih brusnic (lahko tudi rozin)

1 žlica praška za vaniljin puding

250 g razvaljanega krhkega testa

Izberite jabolka, ki so nekoliko večja in samostojno lepo stojijo ter jih operite. Vodoravno jim odrežite zgornji del – tako visoko, da odrežete cel pokrov do rastišča peclja. Odrezani del olupite in drobno narežite. S pomočjo nožka in žlice jabolko izdolbite, da so stene debele manj kot centimeter. Pazite, da na dnu (pri muhi) na naredite luknje. Izdolbenemu delu odstranite trd del s peškami, preostanek pa narežite.

Narezanim jabolkom dodajte drobno nadrobljene maslene piškote, vaniljo, cimet, klinčke, sladkor zmešan s pudingom ter brusnice. Dobro zmešajte in nadevajte jabolka. Maso v jabolko nekoliko potlačite, nato obilno nadevajte še vrh jabolk, da postanejo tudi zgoraj lepo okrogla.

Testo narežite na 5 do 10 mm široke trakove in jih polagajte na jabolka ter sproti prepletite. Ko je mreža na posameznem jabolku gotova, testo ob robu pritisnite na jabolko in ga z nožem ravno odrežite približno centimeter pod robom jabolka.

Pečico segrejte na 190 stopinj. V pekač nalijte približno centimeter vode, vanj zložite jabolka, jih dobro pokrijte z aluminijasto folijo, ter postavite v ogreto pečico, kjer naj se 20 minut kuhajo v sopari. Nato folijo odstranite in pecite še približno 25 minut, da se testo zapeče in dobi lepo zlato barvo.

Namig: Ponudite pite še nekoliko tople, s kepico vaniljinega sladoleda. Če vam je ostalo kaj nadeva in testa, pa naredite še mini klasično pito, s testom spodaj in nadevom na vrhu.