marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jabolčna čežana in žele

Pošlji prijatelju

jabolčna čežanaFotolia

Jabolka lahko skuhate v čežano ali žele ter shranite v kozarcih – tako boste imeli vedno pri roki posladek, ki ga lahko ponudite z nekaj stepene smetane, ali pa namaz za k čajnemu pecivu. Za pripravo lahko uporabite tudi jabolka slabše kakovosti, vendar obtolčene dele odrežite.

1500 g jabolk

voda

1 limona

sladkor

½ žličke mletega cimeta

½ žličke mletih klinčkov

½ žličke vaniljinega sladkorja z burbonsko vaniljo

¼ žličke mletega ingverja

Jabolka olupite, odstranite peške in muho ter razkosajte. Ožemite limono in sok dodajte jabolkom. Za čežano prilijte liter vode, za žele pa je dajte zgolj toliko, da so jabolka z njo pokrita. Zavrite in kuhajte, da se jabolka popolnoma zmehčajo, nato jih pretlačite.

Za čežano na 500 g jabolčne kaše odmerite 350 g sladkorja, za žele pa na 500 ml soka 500 g sladkorja. Sladkor ne dodajte hladen, temveč ga prej nekoliko pogrejte v pečici (pri 100 stopinjah), da porjavi in nekoliko karamelizira. Sladkor in začimbe stresite k jabolčni kaši, postavite na rahel ogenj in zavrite. Mešajte, odstranjujte peno in kuhajte toliko časa, da dobite gladko kremo (za čežano) oziroma da pride do želiranja (kapljico želeja dajte na v hladilniku ohlajen krožnik in ko je kapljica hladna, mora imeti kožico, ki se zguba, če nanjo pritisnete s prstom).

Še vročo čežano ali žele nadevajte v vroče kozarce in dobro zaprite, nato pa jih pokrijte s prtičem in pustite stati en dan, da se popolnoma ohladijo.

Nasvet: Če želite manj začinjeno čežano oziroma žele, dodajte zgolj eno ali dve začimbi.