marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Gratinirana cvetača z mandlji

Pošlji prijatelju

gratinirana cvetača v pekačuMN

Cvetači odstranite liste, jo ločite na cvetove in operite. Do mehkega jo skuhajte v osoljeni vodi ali v pari.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Pekač namastite z žlico olja.

Cvetačo poberite iz vode s penovko in jo naložite v pekač.

Maslo stopite na rahlem ognju in mu dodajte moko. Mešajte in počakajte, da moka zarumeni, nato dodajte muškatni orešček ter prilijte smetano in mleko. Na rahlem ognju med stalnim mešanjem kuhajte, da se omaka zgosti.

Cvetačo posujte z mletimi mandlji in prelijte z belo omako in premešajte, po okusu lahko še nekoliko solite.

Vrh jedi poravnajte s kuhalnico, posujte s parmezanom, preko tega pa še z drobtinami.

Pecite 20 minut, nato pa vključite še »infra« grelec ali ventilator, da se drobtine in parmezan zapečejo v lepo zlat rjavo skorjico.

Gratinirana cvetača naj se nekoliko ohladi preden jo postrežete – pustite jo stati na pultu približno 10 minut, sicer bo prevroča.

S čim pa jo postreči? Gratinirana cvetača je najbolj okusna, če jo spremlja skleda zelene solate.

Preverite še druge zelenjavne jedi in jedi iz pečice: Buča s krompirjem iz pečice, Nadevani šampinjoni, Nadevan krompir s pršutom in Palačinke z jurčki in sirom za žar.