marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Francoska štruca

Pošlji prijatelju

francoski štruciMN

Kruh, ki je puhast in mehak, skorjica pa lepo hrusta.

280 ml tople vode

7 g (1 zavojček) instant kvasa

1,5 žlice sladkorja

1 žlica (15 ml) belega kisa

½ žličke soli

40 ml sončničnega olja

450 g moke + 1 žlica

1 jajce

Jajce vzemite iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.

V veliko posodo nalijte toplo vodo, vanjo stresite kvas in sladkor ter dodajte kis. Pustite stati 5 do 10 minut, da se pričnejo delati mehurčki.

Moko zmešajte s soljo in jo stresite v posodo, dodajte tudi olje. Premešajte in zgnetite. Če je testo lepljivo, dodajte še eno zvrhano žlico moke.

V lonec nalijte vročo vodo in nanj postavite skledo s testom, da se bo od spodaj grela (posoda s testom naj se vode ne dotika). Prekrijte s kuhinjsko krpo, ki jo prej namočite v vročo vodo in ožamete. Pustite vzhajati pol ure oziroma toliko, da se volumen testa podvoji.

Testo stresite na rahlo pomokano površino, ga razdelite na dva dela in oblikujte dve tanki in dolgi štruci v velikosti pekača (največjega, kar jih spravite v pečico). Preložite ju na pekač.

Jajce rahlo stepite in z njim premažite štruci, nato vrh vsake diagonalno zarežite na približno 5 cm. Pustite stati na toplem približno pol ure – če se štruci razlezeta preveč v širino, ju z naoljenimi rokami nekoliko stisnite skupaj.

Pečico segrejte na 190 stopinj in štruci pecite 25 minut. Ohladita naj se na pekaču.

Namig: Če so vam všeč nekoliko drugačne skorjice, pekač pod štrucama posujte z nekoliko drobnega koruznega zdroba, prav tako štruci z njim rahlo posujte po vrhu.

Podobni članki