marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Francoska solata

Pošlji prijatelju

francoska solataMN

Prazniki niso pravi brez francoske solate polnega okusa!

350 g zamrznjenega graha

350 g zamrznjenega mladega korenčka

400 g krompirja

6 jajc

1 kozarec kumaric (350 g neto teže)

2 žlici zenfa

½ malega kozarca majoneze (130 ml)

sol

poper

Jajca položite v kozico, prelijte s hladno vodo, da so pokrita, posolite in zavrite. Ko zavrejo jih kuhajte še 5 minut, nato jih prelijte s hladno vodo in olupite. Prerežite jih na pol, odstranite rumenjake. Beljake narežite na kockice.

Mladi korenček narežite na kolobarje. Krompir olupite in narežite na centimeter velike kockice.

Korenček, grah in krompir stresite v vodo, solite, zavrite in kuhajte 5 minut oziroma toliko, da sta krompir in korenček mehka in ju lahko prebodete z vilico. Odcedite, oplaknite s hladno vodo in stresite v veliko skledo.

Kumarice narežite na centimetrske kockice, kis prihranite. Dodajte jih kuhani zelenjavi, prav tako tudi narezane beljake.

Rumenjake v večji skodelici pretlačite z vilico. Prilijte 75 ml kisa od kumaric ter zmešajte. Dodajte 2 (ravni) žlici zenfa ter majonezo in zmešajte. Z mešanico prelijte ohlajeno zelenjavo, premešajte, po okusu solite in poprajte. Postavite za nekaj ur v hladilnik, da se zelenjava navzame okusa.

Opomba: Poleti lahko uporabite sveže oluščen grah ter svež korenček. Nikar ne uporabljajte korenčka in graha iz kozarca oziroma iz konzerve. Korenje bo mehko, grah pa bo pravi »poc« in hkrati še temne, neprivlačne barve.

Oglašujte pri nas