marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Francoska čebulna juha

Pošlji prijatelju

francoska čebulna juhaFotolia

Sladka čebulna juha z rezino kruha in sirom, postrežena v skodelicah iz pečice. Za 4 do 6 oseb.

6 rjavih čebul

Olivno olje

¼ žličke sladkorja

2 sesekljana stroka česna

2 litra goveje jušne osnove (lahko tudi iz kocke)

125 ml suhega belega vina

1 list lovorja

¼ žličke suhega timijana

sol

poper

8 rezin opečenega francoskega kruha (bagete)

8 rezin sira

Čebulo olupite in narežite na zelo tanke obročke. V veliki kozici na olivnem olju počasi pražite čebulo 30 - 40 minut ali dlje, da postane karamelno rjava (in ne zažgana). Po približno desetih minutah procesa dodajte sladkor.

Dodajte česen in prepražite. Zalijte z jušno osnovo, vinom, dodajte lovor in timijan. Kuhajte 30 minut, da se razvije okus, po potrebi dodajte sol in poper. Odstranite list lovorja.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Pripravite posodice za v pečico (glina ali porcelan) in vanje nadevajte juho. Na vrh položite rezino ali dve kruha ter prekrijte z rezino sira. V pečici vključite žar in pecite 10 minut oziroma tako dolgo, da se na siru pričnejo tvoriti mehurčki. Takoj postrezite.

Podobni članki