Domač jogurt
Jogurt lahko pripravite tudi sami, saj je to povsem enostavno. Tak jogurt bo zagotovo naraven in okusen!
2000 ml nehomogeniziranega mleka (potrebujete torej navadno, nehomogenizirano mleko, ne pa »alpsko«)
3 žlice navadnega jogurta (sprva kupljenega, pri naslednjih pripravah boste uporabili že domačega)
Mleko nalijte v veliko ognjevarno kozico in ga med občasnim mešanjem zavrite. S tem se bo struktura mlečnih proteinov nekoliko spremenila, prav tako pa se bodo uničile morebitne bakterije, ki bi lahko preprečevale dober razvoj aktivnih bakterij jogurta.
Med kuhanjem mleka kuhinjsko korito napolnite z mrzlo vodo.
Ko mleko zavre, kozico odstavite in jo postavite v korito z mrzlo vodo, da se bo mleko čim prej ohladilo – doseči morate telesno temperaturo oziroma nekje med 35 do 40 stopinj Celzija (lahko uporabite kuhinjski termometer, ali pa temperaturo preprosto določite s kapljico mleka na koži zapestja, tako kot se preverja temperatura mleka za dojenčke).
Mleku sedaj dodajte jogurt in premešajte. Posodo prekrijte s plastično folijo in pustite stati na pultu 12 - 18 ur. (Postopek zorenja je lahko za polovico krajši, če imate posodo oziroma lončke z jogurtom na nekoliko bolj toplem, na približno 35 stopinjah – jih na primer postavite v pekač s toplo vodo, ki pa ne sme biti prevroča!) Jogurt nato spravite v hladilnik, kjer ga lahko hranite do enega tedna. Preden vam ga zmanjka, ga tri žlice uporabite za naslednjo pripravo.
Okus jogurta bo odvisen predvsem od tega, s kakšno vrsto jogurta ste pričeli (katere bakterije vsebuje). Izboljšate pa ga lahko tudi tako, da del mleka nadomestite s smetano in dobite tako bolj smetanast okus.
Jogurt lahko ob pripravi predevate v manjše kozarčke in ga tako hranite v hladilniku že pripravljenega na »porcije«.
Jogurtu lahko ob pripravi primešate med, grozdni sladkor (fruktozo), ovsene in druge kosmiče, dodate lahko oreščke in semena ter suho sadje, ali pa ga podložite z vloženim sadjem ali malo domače marmelade.
Svežega sadja ne dodajajte ob pripravi, saj bodo encimi v njem vplivali na strukturo jogurta in ga tudi naredili bolj vodenega. Sveže sadje torej dodajte preden jogurt postrežete.
Podobni članki
- Domača čokolada z orehi
(06.09.2012) - Panna cotta s kefirjem
(01.10.2012) - Solatni preliv z jagodami
(25.05.2012) - Mlečni izdelki – svežina in hranjenje
(03.01.2011) - Kaki z jogurtom
(11.11.2011) - Pomarančni cupcakes z borovničevo kremo
(21.01.2014) - Breskovo-borovničeva pita z jogurtovo peno
(10.07.2012) - Mocarela
(01.12.2010) - Kruh s pestom
(23.01.2014) - Snežene kepe
(09.02.2018)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:28.06.2013, 326,763 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,162 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,111 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,112 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,339 prikazov