marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čokoladna torta “za umret”

Pošlji prijatelju

cokoladna tortaMN

Čokoholiki, pozor! Tole je nevarno slastna čokoladna torta, pri kateri vas lahko vrže od kalorij. Sicer se res lahko tolažite s tem, da je v njej cel kup zdravega temnega kakava (zaradi česar je tako zelo črna), in da je njen bogat okus takšen, kot bi ti angelčki plesali po jeziku (ali hudički?), vendar jo za vsak slučaj raje pripravite zgolj takrat, kadar pričakujete veliko družbo. Da je ne boste preveč pojedli sami in potem iskali izgovorov …

250 g moke

380 g sladkorja

120 g grenkega polnomastnega kakava

2 žlički sode bikarbone

½ žličke soli

2 jajci

175 ml kefirja

75 ml mleka

120 g stopljenega ohlajenega masla

1 žlička (5 ml) vaniljine esence

240 ml tople vode

3 žličke instant kave*

maslo za pekač

Krema:

500 g mehkega masla

500 g sladkorja v prahu

200 g grenkega kakava

½ žličke soli

1 žlica (15 ml) vaniljine esence

100 ml smetane

*Opomba: Torta ne bo imela okusa po kavi – ta bo zgolj poudarila okus po čokoladi. Če želite, uporabite instant kavo brez kofeina.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva okrogla pekača obložite s papirjem za peko in še namastite z maslom.

V toplo vodo vmešajte instant kavo, da se stopi. Pustite, da se ohladi.

V veliko posodo nadevajte vse suhe sestavine za biskvit, saj ni potrebnega nobenega posebnega postopka: moko, sladkor, kakav, sodo bikarbono in sol. Dobro jih premešajte, nato med mešanjem dodajajte vse mokre sestavine: jajca, kefir, mleko, stopljeno maslo, vaniljo in čisto nazadnje še kavo. Dobro zmešajte z električnim mešalnikom.

Maso enakomerno nadevajte v oba pekača. Pecite 35 do 40 minut (v pečici ju na zgornji in spodnji rešetki zamaknite enega povsem levo, drugega desno in ju po polovici peke na hitro zamenjajte z ene na drugo rešetko – ali pa ju pecite vsakega posebej).

Po peki biskvit odstranite iz pekačev in pustite, da se ohladi.

Med peko pripravite kremo. Zmešajte sladkor v prahu, kakav in sol – predvsem je pomembno, da se enakomerno razporedi sol. Dodajte maslo, vaniljo in smetano ter pričnite zelo počasi mešati z mešalnikom. Ko se suhe in mokre sestavine že sprimejo, pričnite z mešanjem na višji hitrosti.

Z ohlajenih biskvitov odstranite papir za peko in enega prestavite na pladenj za torto. Nanj namažite 1/3 maslene kreme. Prekrijte z drugim biskvitom in vrh ter obod nadevajte s preostalo kremo. Ni se vam treba truditi, da je krema gladko namazana - raje oblikujte nekoliko neurejene "valove".

Postavite v hladilnik za približno dve uri, da se krema strdi.

Oglašujte pri nas