marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čokolada z oreščki

Pošlji prijatelju

čokolada s pistacijami - koščkiFotolia

Čokolada z oreščki je lahko domiselno darilo v zadnjem hipu, odlično pa bo videti tudi, če jo ponudite ob kavi ali na zabavi.

100 g jedilne čokolade

30 ml smetane

2 pesti grobo nasekljanih oreščkov

(Opozorilo: Če boste uporabili indijske oreščke, arašide ali pistacije, se prepričajte, da niso soljeni.)

Ravno površino (ali pekač za piškote) pregrnite s papirjem za peko.

Čokolado narežite na koščke ter jo skupaj s smetano med mešanjem segrevajte v vodni kopeli, da ste stopi.

Stopljeno čokolado zlijte na papir za peko ter jo z lopatico zgladite in raztegnite na debelino 3 do 5 milimetrov. Počakajte, da se že prične nekoliko trditi, nato po njej posujte nasekljane oreščke. Pustite, da se ohladi in strdi pri sobni temperaturi. (V hladilniku gre hitreje, vendar lahko čokolada postane nekoliko lisasta – če nimate časa, bo tudi to v redu.)

Strjeno čokolado nalomite na večje kose in ponudite oziroma z njo napolnite darilno škatlico.

Variacija: V čokolado lahko med kuhanjem vmešate tudi začimbe (na primer mleti cimet ali čili), začimbe lahko uporabite namesto oreščkov (na primer kroglice suhega rdečega popra), ali pa čokolado namesto z oreščki posujete s koščki kandiranega ali suhega sadja (citrusov, ananasa, brusnic, češenj, goji jagod, kandiranega ingverja in celo kandirane aloe vere).