marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Češnjeva marmelada z vaniljo

Pošlji prijatelju

kozarec marmelade, žlica z marmelado in češnjeMN

Marmelada, ki se je ne boste nikoli naveličali. Za približno 1,5 litra marmelade.

1 kg razkoščičenih temnih češenj (približno 1350 g neočiščenih)

25 g citronske kisline

550 g sladkorja

2 stroka burbonske vanilje

1 Želin (25 g želirnega sredstva s pektinom)

50 ml vodke (po želji)

Kozarce za marmelado in pokrovčke naložite v pomivalni stoj in pomijte.

Češnje sperite, odstranite peclje in izkoščičite. V velikem loncu jih pristavite na ogenj in posujte s citronsko kislino. Pokrijte, da zavrejo, nato odkrite kuhajte in mešajte še približno 10 minut, da se zmehčajo.

Stroka vanilje razpolovite ter iz njiju z nožem postrgajte semena. Dodajte jih k češnjam in dobro premešajte.

Želin po navodilih na embalaži zmešajte s sladkorjem ter vmešajte v češnje, nato vmešajte še preostali sladkor. Počakajte, da zavre, nato kuhajte še 5 minut. Ne odstranjujte pen.

Izključite plamen, prilijte vodko in premešajte.

Vzemite še vroče kozarce iz pomivalnega stroja, jih napolnite z marmelado ter zaprite s pokrovčki. Polne kozarce postavite na kuhinjsko krpo in prekrijte z drugo kuhinjsko krpo, da se ne »prehladijo«. Pustite stati preko noči oziroma do naslednjega dne, da se popolnoma ohladijo.