marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Bučna juha iz pečene buče

Pošlji prijatelju

bučna juhaMN

Bučna juha, kot je še niste jedli – buča je pred kuhanjem juhe pečena v pečici, zaradi česar je njen okus veliko boljši. Recept za 6 do 8 oseb.

1 buča (1.4 – 1.6 kg)

1 žlica arašidovega olja

sol

poper

25 g masla

1 velika čebula

¼ žličke čilija v prahu

1 strok česna

2 žlički rjavega sladkorja

850 ml piščančje juhe (lahko iz kocke)

400 ml mleka

muškatni orešček

poper

sol

6-8 žličk kisle smetane (po želji)

Bučna juha je okusnejša, če bučo najprej spečete. Bučo razpolovite in vsako polovico razdelite na 4 dele. Z žlico odstranite nitasti del s semeni. Meso buče s pomočjo čopiča premažite z oljem, rahlo solite in poprajte, nato pa kose zložite na pekač, obložen s papirjem za peko. Postavite ga v zgornji del pečice, tik pod grelec, ter pecite približno 25 minut pri 180 stopinjah. Buča je gotova, ko je njeno meso tako mehko, da vanj z lahkoto zabodete zobotrebec. Takrat vzemite bučo iz pečice, jo ohladite in meso z olupka postrgajte z žlico.

Nasekljajte čebulo in česen. Maslo stopite in na njem nekaj minut pražite čebulo in česen, da dobita malo barve. Nato dodajte čili in zmanjšajte ogenj na minimum, ter vse skupaj pražite še kakšnih 20 minut, da čebula postekleni. Večkrat premešajte. Čebuli nato dodajte rjavi sladkor in ponovno premešajte.

K čebuli prilijte kokošjo juho in mleko ter počakajte, da vse skupaj na rahlem ognju počasi zavre. Dodajte meso buče, muškatni orešček, poper in sol (če ni vse skupaj že slano zaradi soli v kokošji juhi). Kuhajte 15 do 20 minut.

Juho v več delih predevajte v drugo posodo in jo zmeljite s paličnim mešalnikom. Nato jo ponovno prelijte v kozico in postavite na rahel ogenj, da ne bo prehladna.

H krožniku juhe spada žlička kisle smetane, seveda pa je bučna juha lahko okrašena tudi s praženimi kruhki, oluščenimi bučnimi semeni ali kockicami sira.

Poskusite še nekoliko hitrejši recept: Kremna bučna juha.
Za uživače: Bučni zavitek s kokosom in Bučna rulada.

Podobni članki