marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Brownies s praženimi lešniki

Pošlji prijatelju

brownies s praženimi lešnikiMN

Brownies ali rjavčki, kot bi jim lahko rekli po naše (marsikdo jim reče tudi zamorčki), so ena najljubših sladic čokoholikov. Naši brownies pa niso zgolj polni čokolade, temveč smo jim dodali tudi pražene lešnike, zaradi česar gredo še bolj v slast.

Biskvit:

5 jajc

1 ščep soli

150 g sladkorja

125 g mehkega masla

200 g jedilne čokolade

100 g mletih lešnikov

200 g grobo nasekljanih lešnikov

Preliv:

120 g masla

250 g jedilne čokolade

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Kvadraten pekač (cca. 25 x 25 cm) obložite s papirjem za peko.

Nasekljane lešnike stresite v ponev (brez maščobe!) in jih med mešanjem na srednje močnem ognju prepražite, da zadišijo in rahlo porjavijo. Pretresite jih v drugo posodo, da se ohladijo.

Jedilno čokolado razpustite v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici. Naj bo mehka, vendar ne vroča.

Jajca ločite. Beljakom dodajte ščep soli in jih stepite v trd sneg.

Rumenjakom dodajte sladkor in nekaj minut stepajte pri najvišji hitrosti mešalnika, da masa naraste. Dodajte maslo in ponovno nekaj minut mešajte.

K rumenjakovi masi primešajte stopljeno čokolado in mlete lešnike. Nazadnje dodajte sneg beljakov in pražene lešnike ter ročno premešajte s kuhalnico ali z žlico.

Testo stresite v pekač in pecite približno 45 minut.

Ko je testo pečeno, ga vzemite iz pečice in pustite še nekaj minut v pekaču.

Maslo in jedilno čokolado za preliv stopite v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici in premešajte.

Še topel biskvit vzemite iz pekača in ga položite na pladenj ali rešetko. Prelijte ga s čokoladnim prelivom – z žlico najprej nadevajte preliv na rob zgornje plasti, da bo ta stekel tudi po obodu brownies biskvita, preostanek preliva pa polijte po celotni površini.

Počakajte, da se biskvit popolnoma ohladi (kar lahko traja tudi nekaj ur), nato ga narežite na koščke in ponudite.