marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Božični kruh (Stollen)

Pošlji prijatelju

narezan božični kruhFotolia

Sestavine za eno štručko s sadjem in marcipanom (približno 12 kosov).

200 ml mleka

naribana lupinica 2 limone

50 g mehkega masla

½ žličke soli

½ žličke mletih božičnih začimb (cimet, klinčki, kardamom…)

350 g moke

50 g sladkorja

1,5 žličke instant kvasa (ali 3/4 kocke navadnega)

75 g rozin

50 g nasekljanih blanširanih mandljev

50 g koščkov kandiranega sadja (agrumov ali češenj)

250 g marcipana

sladkor v prahu za posip

Kruh lahko zamesite v aparatu za peko kruha in ga nato spečete v pečici, ali pa ga mesite ročno – v tem primeru ne pozabite na vzhajanje testa ter začnite recept s pripravo kvasca (če boste uporabili navaden kvas).

V aparat za peko kruha po vrsti, kot so navedene v receptu, nadevajte vse sestavine razen rozin, mandljev, kandiranega sadja, marcipana in sladkorja v prahu. Nastavite na program za pripravo testa in pustite, da vzhaja ter se mesi. Ob zvočnem signalu za dodatke dodajte rozine, kandirano sadje in mandlje.

Marcipan oblikujte v 25 cm dolgo »klobaso«.

Testo stresite iz aparata na pomokano podlago in ga razvaljajte na velikost približno 30 x 18 cm. Nanj položite marcipan in ga zavijte v testo – robove lahko nekoliko namažete z vodo, da se bodo bolje prijeli. Štruco preložite na pekač, obložen s papirjem za peko, ga po vrhu nekoliko namastite in pokrijte. Postavite na toplo in pustite vzhajati, da se podvoji.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Kruh pecite 25 minut, da postane zlatorumen in naraste. Ohladite ga na rešetki in posujte s sladkorjem v prahu, preden ga ponudite.

Oglašujte pri nas

Podobni članki