marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Borovničev zavitek

Pošlji prijatelju

kos borovničevega zavitkaMN

Gozdne borovnice pričarajo prav neverjetno obarvan »štrudl«.

275 g listnatega testa v zvitku

25 ml smetane

2 jabolki

200 g gozdnih borovnic

3 žlice sladkorja + 1 žlica sladkorja

sladkor v prahu (po želji)

Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač obložite s papirjem za peko.

Borovnice operite in osušite, jabolka olupite in naribajte.

Listnato testo razvijte, pokapajte z nekaj smetane in jo lepo razmažite. Na sredino testa po dolžini naložite borovnice, preko njih naribana jabolka, enakomerno posujte s tremi žlicami sladkorja.

Zgornji in spodnji rob testa, ki nista obložena, s pomočjo papirja zapognite preko nadeva in dobro stisnite, da se zapre. Skupaj stisnite tudi oba konca.

Papir delno olupite s testa in z njegovo pomočjo zavitek prekucnite na pekač, tako da se obrne – del, kjer ste zaprli zavitek, bo sedaj spodaj, borovnice pa zgoraj. Zavitek premažite s preostalo smetano in po površini na vsaka dva centimetra naredite diagonalno zarezo. Skozi te odprtine bo med peko uhajal zrak. Potresite z žlico sladkorja.

Pecite 45 minut. Če med peko izteče veliko tekočine, jo ob koncu peke odlijte. Pustite, da se zavitek skoraj popolnoma ohladi. Režite ga diagonalno, po zarezah, da bodo kosi lepši. Če želite, ga lahko posujete s sladkorjem v prahu.

(Opomba: Uporabili smo listnato testo »s-budget« v zavitku. Če boste listnato testo valjali sami, ga razvaljajte v kvadrat, malo večji od papirja velikosti A3. Ne zvaljajte ga tako na tanko, da se »vidi skozi«, saj se vam bo testo trgalo – naj bo 2 mm debelo.)