marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ajvar

Pošlji prijatelju

ajvarFotolia

Za vse tiste, ki veste, da je domače vedno boljše od kupljenega.
2 kg rdeče paprike
800 g jajčevcev
2 feferona (lahko pekoča)
2 manjša stroka česna
¾ žličke soli
2 dl sončničnega olja
1,5 žlice kisa

Pečico segrejte na 200 stopinj.
Paprike umijte. Jajčevce olupite in narežite na četrtine. Paprike in jajčevce naložite v pečico in pecite približno 20 minut – pecite v pekaču ali pa pod rešetko postavite pekač, da ulovite sokove.
V večjo posodo naložite še vroče jajčevce, preko njih pa paprike. Pokrijte s pokrovom in pustite stati 5 do 10 minut, da se paprika še nekoliko omehča v pari.
Paprikam odstranite peclje in semena, po želji jih lahko tudi olupite.
Papriko in jajčevce zmeljite v mesoreznici, sproti dodajte tudi feferone.
Česen olupite in vsak strok prerežite na pol. V veliko široko kozico dajte dve žlici olja, ga segrejte in na njem prepražite česen. Ko da aromo, ga odstranite, ter v kozico stresite mleto zelenjavo. Posolite in dodajte kis. Med stalnim mešanjem na zelo rahlem ognju kuhajte približno 2 uri, vmes pa večkrat premešajte in na približno vsakih 15 minut dolivajte olje – vedno, ko zelenjava olje vpije, ga dodajte še malo (če zelenjava olja ne vpija več, ga prenehajte dodajati).
Med kuhanjem sterilizirajte in segrejte kozarčke in pokrovčke za vlaganje (v pečici ali v pomivalnem stroju).
Ajvar je gotov, ko se zgosti in spremeni barvo iz rdeče v oranžno. Takrat ga vročega nadevajte v vroče kozarce (do centimeter pod robom) in zaprite, nato pa jih pustite stati preko noči, da se počasi ohladijo.
Opomba: Če boste pripravili večjo količino ajvarja, na primer iz 10 kg paprik, ga kuhajte v dveh kozicah in čas kuhanja po potrebi podaljšajte za pol ure.

Oglašujte pri nas