marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ajdovska gibanica

Pošlji prijatelju

ajdovska gibanicaMN

Nekoliko poenostavljena gibanica, nadevana s skuto, mandlji ter belo čokolado ter sadjem.

500 g vlečenega testa – 6 listov (pekarne Pečjak)

150 g masla

500 g skute

250 ml smetane

150 g sladkorja

200 g mletih mandljev

200 g bele čokolade

600 g breskev (mi smo uporabili rdeče breskve)

100 ml smetane

Pečico segrejte na 200 stopinj. Pripravite klasičen pravokoten pekač (cca. 22 x 32).

Breskve ali marelice operite, odstranite koščice in jih narežite na pol cm debele rezine.

Zmešajte skuto, 250 ml smetane in sladkor.

Belo čokolado narežite na koščke. (Čokolada se bo sicer popolnoma stopila, a gibanico boste lažje zložili, če bodo koščki manjši.)

Maslo stopite.

Pekač namažite z malo stopljenega masla. Vanj položite prvi list testa, tako da ta po širini lepo pade vanj, po dolžini pa visi preko roba. Del lista v pekaču namažite z maslom, nato »prevelika« dela zapognite navznoter.

Enega za drugim zložite liste, premazane z maslom, in nadeve: skutinega, mandlje in belo čokolado, rezine breskev ali marelic, ponovno skutinega in ponovno mandlje ter belo čokolado.

Pokrijte z zadnjim listom testa ter ga po vrhu polijte s 100 ml smetane.

rdeče breskveMN

Pecite 1 uro – po približno pol ure prekrijte vrh gibanice s kosom aluminijaste folije, da se vrh na bo preveč zapekel.

Po eni uri vzemite iz pečice in pustite stati vsaj dve uri, da se ohladi (še vedno bo malo topla).