marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ventilatorska pečica

Pošlji prijatelju

notranjost ventilatorske pečiceFotolia

Če ste v zadnjih petnajstih letih kupili novo pečico, potem je velika verjetnost, da gre za konvekcijsko pečico – in hkrati tudi velika verjetnost, da funkcije peke z ventilacijo ne uporabljate. Nenazadnje je tako, da peka z ventilacijo pri marsikaterem receptu ni omenjena, sami pa verjetno niste prepričani, kako na lastno pest prilagoditi nastavitve, da bo jed po receptu vseeno uspela. In zakaj bi konvekcijo sploh uporabljali? Zato, ker je peka bolj enakomerna, tudi do 25 odstotkov hitrejša in poteka pri nižjih temperaturah. To pa pomeni, da bo kruh bolj hrustljav in pečenka bolj sočna, hkrati pa boste prihranili tudi čas in denar.

Kako deluje?

V primerjavi z običajno pečico ima konvekcijska v notranjosti vgrajen ventilator, ki med peko povzroči kroženje zraka v notranjosti pečice. Tako vroč zrak piha na hrano, ne pa jo samo obkroža, zaradi česar se ta speče hitreje. Če na kratko povzamemo zapleteno znanstveno razlago: gibanje zraka pospeši uravnavanje ter izenačevanje dveh različnih temperatur (vroče pečice in hladne jedi). Da bi to lažje razumeli, si lahko pomagamo z vremensko primerjavo: če je zunaj deset stopinj pod ničlo, nas zebe, a če zraven tega še piha veter, se hitro počutimo kot bi bilo v resnici minus dvajset stopinj.

Ta efekt pospeševanja je pravi razlog, zakaj so jedi, pripravljene v konvekcijski pečici, pogosto bolj okusne. Hiter dvig temperature hrane povzroči, da se kemične reakcije, do katerih prihaja pri peki hrane, odvijejo prej. Maslo v testu za krostato ali masleni rogljiček hitreje odda vlago, zato so plasti bolj rahle. Pri koži na piščancu se hitreje stopi maščoba in piščanec hitreje porjavi, meso pa se peče hitreje in ostane zaradi tega bolj sočno. Sladkorji v zelenjavi in krompirju pričnejo hitreje karamelizirati, zato so robovi oziroma skorjica hrustljavi, notranjost pa sočna in bolj polnega okusa …

Še ena prednost kroženja vročega zraka je ta, da se hrana peče bolj enakomerno. Če bi skušali v običajni pečici hkrati speči tri pekače piškotov, bi to gotovo pripeljalo do katastrofe – piškoti na spodnjem in zgornjem pekaču, ki so blizu vira toplote, bi bili pečeni preveč, tisti na pekaču v sredini pa bi bili ob istem času še surovi. Konvekcijska pečica pa zaradi kroženja vročega zraka nima bolj vročih in manj vročih predelov – toplota se enakomerno razporedi. Torej lahko brez skrbi pečete piškote na treh pekačih hkrati – in tako spet prihranite tako pri času kot pri energiji.

Nasveti za uporabo

Kadar je recept napisan za uporabo v klasični pečici, vi pa imate takšno na vroč zrak, jo enostavno ogrejte na 15 do 20 stopinj nižjo temperaturo kot je navedeno.

Ali je jed pečena, prvič preverite za 25% časa prej, kot je navedeno. Seveda boste prihranili več časa, kadar je potrebna dolgotrajna peka (če na primer pečete celo gos), pri piškotih, ki se pečejo zgolj deset minut, pa prihranek časa skoraj ne bo opazen.

Da bo učinek vročega zraka kar najboljši, uporabljajte plitve pekače, da zrak doseže čim večji del jedi. (Če pečete meso v pokritem pekaču, učinka skorajda ne bo.)

Uporaba pečice na vroč zrak je najbolj smiselna pri trdnih jedeh: mesu, ribah in zelenjavi. Pri tem ne uporabljajte veliko maščobe, saj bo ta ob cvrčanju v pekaču zaradi ventilacije še bolj brizgala na vse strani. Prav tako ventilacija ni najboljša, kadar daste v pečico tekoče jedi – grmado, prelito s stepenim jajcem in smetano torej raje pecite brez ventilatorja.

Če pečete jed v ali na foliji oziroma papirju za peko, lahko ta zaradi moči ventilatorja plapola. Fiksirajte jo tako, da nanjo položite vilico ali žlico.

Najboljše konvekcijske pečice so tiste, ki v notranjost pečice ne črpajo neogretega zraka iz zunanjosti, temveč imajo še dodaten grelec – ta zrak ogreje.