marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Uporaba teflonske posode

Pošlji prijatelju

peka jajca na teflonski posodiFotolia

Teflon je blagovna znamka, ki si jo je zamislilo podjetje DuPont, vendar s tem izrazom na splošno imenujemo vso posodo, prevlečeno z politetrafluoroetilenom (PTFE). Gre za material, ki ga je že leta 1938 po naključju iznašel Roy Plunkett. Gre za kemično izjemno obstojen material (do temperature 260 stopinj Celzija), zato je za kuhanje precej uporaben – meso običajno cvremo pri temperaturi do 230 stopinj, preden se doseže najvišja dovoljena temperatura za teflon, pa že pride do »žganja« olja. Danes seveda obstaja tudi veliko modernejših materialov, ki omogočajo kuhanje in pečenje brez prijemanja hrane na posodo, zato ni nujno, da je vaša ponev za peko prevlečena ravno s teflonom – torej brez nevarnosti za zdravje vzdrži tudi višje temperature.

Kako deluje teflon?

Teflon, nanesen na različne osnovne materiale posode, je material, na katerega se hrana ne prijemlje, zato lahko zmanjšamo uporabo olja, pa tudi čiščenje je veliko hitrejše – tudi zažgani delci hrane se odstranijo z običajnim pomivanjem, brez drgnjenja. Teflon vsekakor ni čudežen material, ki bi preprečeval, da se hrana zažge, zato je potrebno biti vedno pozoren na temperaturo.

Četudi pri teflonu uporaba olja ni nujna, je priporočljivo, da posodo minimalno namastimo – zlasti pri živilih, ki nimajo lastne maščobe.

Priprava in vzdrževanje

Pred prvo uporabo je potrebno teflonsko posodo oprati z detergentom, izplakniti in obrisati, nato pa površino na tanko premazati z oljem in ga vtreti.

Ko se lotimo kuhanja ali peke, je treba posodo najprej ogreti.

Če se na teflonu pojavijo madeži od maščobe, jih lahko odstranite tako, da na rahlem ognju kakšnih 15 do 20 minut grejete mešanico 250 ml vode in treh žličk detergenta za strojno pomivanje posode. Nato posodo dobro operite z navadnim detergentom, splaknite, obrišite ter znova na tanko enakomerno premažite z oljem.

Teflonske ponve in posode lahko perete tudi v pomivalnem stroju, saj ta teflona ne poškoduje, vendar pa lahko razbarva (predvsem zunanjost) posode. Tudi po pranju v pomivalnem stroju je treba posodo na novo premazati.

Za teflonske posode naj bi uporabljali zgolj kuhinjske pripomočke iz lesa, plastike, gume ali najlonskih materialov, da se plast teflona ne poškoduje. Vendar to ne velja vedno – če ima vaša posoda oznako Teflon II, lahko uporabljate tudi kovinske lopatice. Ne glede na vrsto teflona pa je zlato pravilo, da na njem ne smete nikoli rezati z nožem.

So teflonske posode primerne za mikrovalovno pečico? Odvisno od vseh materialov, iz katerih je posoda – torej vedno preberite navodilo.

Kaj pa, če se teflonska posoda poškoduje? Takšno posodo je nujno zavreči. Če plast teflona poškodujemo in se ta prične luščiti, drobni delci zaidejo v hrano, kar je zdravju nevarno.