Uporaba stiskalnice za piškote (testomata)
Aparat oziroma stiskalnica za piškote je pripomoček, ki ga napolnimo s testom, nato pa skozi disk z luknjicami iztisnemo testo, ki se glede na razporeditev in obliko luknjic oblikuje v najrazličnejše podobe – od srčkov do venčkov in rožic. Prav tako lahko stiskalnico uporabimo za okraševanje peciva, saj je z njo možno tudi brizgati gostejše sladkorne mase in marcipan – ni pa je možno uporabljati namesto slaščičarske vrečke v primeru, ko želimo na primer pisati na torte s čokolado.
Aparati za stiskanje piškotov so lahko različni, a če želite kakovostno stiskalnico, ki se ne bo polomila, naj bo narejena iz nerjavečega jekla, ne pa plastike. Tako se navoj na obroču, ki drži disk z obliko, ne bo uničil že po nekajkratni uporabi, ročaj za iztis testa pa bo zdržal tudi takrat, ko bo testo nekoliko trše. Ste vedli, da uporabljajo tudi električne stiskalnice za piškote? Ja, menda res – čeprav priznam, da jih tudi sama še nisem videla. Resnici na ljubo dvomim, da katera ženska za domačo uporabo napeče toliko piškotov, da bi jo potrebovala – torej je bolje kupiti ročno stiskalnico, ki je primerne velikosti, ima veliko količino nastavkov ter (še najbolj pomembno!) priloženo čim bolj obsežno knjižico receptov.
Nasveti za uporabo
Največ piškotov se speče v decembru, zato vam bodo prišli nasveti za uporabo aparata za piškote v prihodnjem mesecu gotovo prav. Delo s stiskalnico sicer ni težko, je pa potrebno nekoliko vaje, da se naučiš, kakšno testo je za stiskalnico primerno (na primer do kakšne trdote pustiti masleno testo počivati v hladilniku), kako močno pritisniti ročaj, da bo piškot primerne velikosti, kako iztisniti sladkorno maso v obliko z več povezanimi pritiski na ročaj, koliko stisniti ročaj, da ne bo krof napolnjen z marmelado niti preveč niti premalo…
Vzemite si čas! Ko se boste stiskalnice navadili, boste z njo delali zelo hitro, če se z njo šele spoznavate, pa imejte dovolj časa za pripravo, branje navodil in izbiro recepta.
Uporabljajte zgolj recepte, primerne za delo s stiskalnico. Da boste lahko testo lepo iztisnili ter se bo lepo prijemalo na pekač, mora biti prave trdote in vsebovati ravno prav maščob. Ne uporabljajte testa, v katerem so dodatki kot rozine, semena in oreški.
Pekača ne namastite – testo, ki se uporablja za stiskalnice, se običajno lepo prijema na pekač, ki ni namaščen, prav tako pa se ne prime na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko.
V stiskalnici naj ne bo zraka. Ko stiskalnico polnite s testom, ga z žlico pritisnite v cev, da bo zraka čim manj. Nato stiskalnico zaprite in nekajkrat pritisnite ročaj za iztiskanje, da testo potisnete proti odprtini, šele nato pa pričnite delati piškote.
Stiskalnico postavljajte na pekač navpično in jo nanj dobro pritisnite, preden stisnete ročaj. Tako se bo piškot lepo prijel na pekač in bo enakomerne debeline. Stiskalnice ne dvignite takoj, ko izpustite ročaj – počakajte še sekundo, da se piškot dobro prime in odtrga od testa v notranjosti aparata.
Testo naj ne bo preobilno. Pogosto je testo, ko ga iztisnemo na pekač, videti, kot da piškot ne bo držal skupaj – a piškoti dobijo svojo pravo obliko šele med peko. Če boste iztisnili preveč testa, bodo piškoti med peko narasli in izgubili želeno obliko – postali bodo navadni okrogli piškotki.
Med piškoti naj bo dovolj prostora, saj bodo med peko narasli. Če v receptu ni navedeno, koliko naj bodo narazen, jih v prvi pekač stisnite tako, da je med njimi 3 cm prostora. Za naslednji pekačpa boste že videli, koliko prostora je v resnici potrebno.
Piškote je dobro popolnoma ohladiti, preden jih odstranite iz pekača. Piškoti, ki jih pripravljamo s stiskalnico so običajno precej krhki, dokler so vroči, zato se lahko zdrobijo. S pekača jih hladne dvignite s tanko kovinsko lopatico.
Stiskalnico po uporabi temeljito očistite. Aparat ima veliko delov, zato lahko to vzame kar nekaj časa, vendar je nujno, da ste temeljiti. Če so vsi deli stiskalnice iz nerjavečega jekla, jo lahko pomivate v pomivalnem stroju, vendar manjše dele naložite v košarico za jedilni pribor, da se ne izgubijo. Ne pozabite, da bo pri pomivanju v stroju potrebno vzmet stiskalnice naoljiti pogosteje kot običajno – uporabite jedilno olje.
Podobni članki
- Piškoti s koščki čokolade, kokosom in likerjem
(12.05.2011) - Kako speči popolne piškote?
(02.12.2011) - Masleni piškoti z mandlji – tris
(20.11.2012) - Limonini piškoti s koščki čokolade
(25.05.2011) - Piškoti s koščki čokolade in arašidovim maslom
(20.01.2011) - Nutellini piškoti
(26.11.2012) - Masleni piškoti s suhimi slivami
(28.12.2013) - Zebre z mandlji
(15.01.2013) - Piškoti s karamelami (toffee)
(12.01.2012) - Piškoti s koščki čokolade in lešniki
(08.01.2013)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:28.11.2011, 326,854 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,165 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,116 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,116 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,342 prikazov