marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Strojno pomivanje posode – detergent

Pošlji prijatelju

poln pomivalni stroj čiste posodeFotolia

Moderne ženske si življenje brez pomivalnega stroja kaj težko predstavljamo. Je kot čaroben stroj, v katerega zložiš umazano posodo, ga zapreš, počakaš, spet odpreš in iz njega zložiš čisto posodo – ne da bi se pri tem sploh kaj trudil. A da bi pomivalni stroj opravil delo kot je treba, morate izbrati pravi tip detergenta. Kateri od treh je pravi za vaše potrebe?

Detergent v obliki praška

Detergent v prašku je iz majhnih granul, ki jih vsujete v dozirnik stroja.

Njegova prednost je, da v primerjavi z drugimi vrstami običajno poceni. Njegove slabe lastnosti so, da ni vnaprej odmerjen, da se z lahkoto raztrese (kjer ni treba) ter da se mora pri pomivanju najprej raztopiti.

Detergent v obliki tekočega gela

Tekoči detergenti so vse bolj priljubljeni, tako pri strojih za pranje perila kot pri pomivalnih strojih. Gre za gosto tekočino, ki teče počasi, zato z lahkoto nadziramo vlivanje prave količine v dozirnik.

Prednosti te vrste detergenta so lažje odmerjanje količine in manj možnosti za polivanje, najbolj pomembno pa je, da prične takšen detergent delovati takoj, saj ni potrebno čakati, da se raztopi. Slaba plat tekočega gela je seveda ta, da je dražji od detergenta v prašku.

Detergent v obliki tablet

Detergent, ki je stisnjen v tableto, je praktičen predvsem zato, ker je že odmerjen – torej nimate nobenih težav z doziranjem. Večina detergentov v obliki tablet je sestavljena iz več komponent, ki jih lahko ločimo že na oko – detergent, sredstvo za lesk, sredstvo za izpiranje, mehčanje vode itd. Vendar so vse te sestavine tudi v detergentih drugih tipov (v prašku in gelu), le da niso na videz tako jasno opazne.

Prednost detergenta v obliki tablet je, da je v naprej odmerjen in ga je enostavno dozirati, ker tableto preprosto položimo v dozirnik. Prva slabost je seveda cena, druga pa izhaja ravno iz vnaprejšnjega odmerjanja – za gospodinjstva, kjer imajo nekoliko starejši pomivalni stroj in zelo trdo vodo, ena tableta včasih ne zadostuje; tam, kjer imajo pomivalni stroj nove generacije, ki porabi izjemno malo vode, pa je cela tableta običajno preveč (in se zato tudi v celoti ne raztopi).

Detergent v obliki kapsul

Kapsule združujejo prednosti detergenta v gelu s prednostmi detergenta v tabletah. Kapsula je namreč napolnjena s tekočim detergentom v obliki gela.

Ovitek kapsule se v vodi zelo hitro raztopi in očitna prednost je, da prične detergent nemudoma delovati. Tudi doziranje je povsem enostavno, količina pa je že odmerjena. (Seveda velja pri tem enak pomislek glede količine kot pri detergentu v tabletah.) Očitna slabost kapsul je vsekakor cena.

5 v 1?

Moderni detergenti imajo toliko funkcij, da je včasih težko vedeti, ali so res vse zaželjene. Na svojem pomivalnem stroju torej preverite, ali dopušča možnost, da uporabljate detergent tipa »vse v enem« ali je namenjen zgolj posameznim sestavinam. Pri detergentu »vse v enem« boste namreč veliko prihranili, če boste na pomivalnem stoju izbrali funkcijo za uporabo takšnega detergenta – povsem nesmiselno je namreč, da uporabljate detergent, ki že vsebuje vse potrebne komponente, a še vseeno v stroj ločeno dozirate tekočino za izpiranje in lesk posode itd.