marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravi nož za pravo delo

Pošlji prijatelju

glavni nož z lesenim ročajemFotolia

Nož za kruh in nož za rezanje paradižnika

Tako kruh kot paradižnike (in njemu podobno sadje ter zelenjavo) je treba rezati z noži, ki so nazobčani oziroma katerih rezilo ima žagico. Tako nož za kruh kot za paradižnik morata biti zelo ostra, da se kruh ne drobi in paradižnik pri rezanju ne mečka.

Nož za kruh naj ima rezilo dolgo vsaj 17 centimetrov, če nameravate z njim rezati tudi večje in debelejše hlebce, pa je še boljša dolžina okoli 22 centimetrov. Daljše kot je rezilo, lepši bo rez, medtem ko lahko prekratko rezilo povzroči drobljenje in trganje kruha. Če imate dober nož, bo ta lepo odrezal tudi še tako rahel domač kruh, seveda pa je pomembno, da kruha ne režete toplega.

Nož za kruh naj ima »odsekano« konico, medtem ko ima lahko nož za paradižnik konico na koncu razcepljeno v obliki vilice – z njo lahko rezine paradižnika nabodete in z deske za rezanje enostavno prenesete na servirni krožnik. Prav tako ima lahko nož za paradižnik krajše rezilo, žagica pa je lahko bolj drobna kot pri nožu za kruh.

Noži naj bodo varno spravljeni

Ostri noži gotovo predstavljajo nevarnost, če imate spravljene kar v kuhinjskem predalu (še zlasti, če so poleg drugih kuhinjskih potrebščin), zato je dobro razmisliti o varni alternativi. Najbolje je, če jih imamo v zaščitnih tokih ali v škatli za nože, vendar to običajno ni najbolj praktično.

Nože lahko hranite v bloku za nože (lesenem, plastičnem, steklenem ali iz drugih materialov), ki so bili včasih na voljo le ob nakupu hkrati s setom nožev, dandanes pa jih lahko kupite tudi posamično, poleg tega pa so še različnih velikosti (za različno število nožev) in pogosto tudi zelo lepo oblikovani. V nekatere bloke lahko spravite tudi 20 nožev, vključno z brusilnikom (ali pa je ta kar vgrajen) ter kuhinjskimi škarjami, obstajajo pa celo modeli, ki jih ni treba imeti postavljenih na pultu, temveč jih lahko pospravite v kuhinjsko omarico.

Še ena možnost je magnetno držalo – gre za magnetni »trak«, ki ga pričvrstite nad pult, nanj pa se seveda pritrdijo zgolj noži s kovinskim držalom. Ta možnost seveda ni primerna, če imate doma majhne otroke – takrat je bolje, da so noži pospravljeni na očem skrito mesto.

Kakor koli – poskrbite za varnost, hkrati pa boste s primernim hranjenem nožev poskrbeli tudi, da bodo rezila dlje časa ostra.

Skrb za nože

Če želite, da bodo noži »v formi«, potrebujete brusilnik (v obliki palice ali brusilnega kamna). Res, da je potrebno nekaj vaje, a brušenje nožev z brusilnikom v obliki palice je dovolj enostavno, da za brušenje poskrbite sami.

Ostre nože vedno pazljivo ročno pomijte. Preden jih spravite, jih posušite in obrišite, da se na rezilu ne bodo pojavljali madeži.

Nožev ne smete pomivati v pomivalnem stroju, saj to uničuje rezilo – če jih iz kakršnega koli razloga morate dati v stroj, naj bodo manjši noži v košarici za pribor s konico navzdol, večje nože pa previdno položite v zgornjo košaro. Seveda v »pomivalca« ne spadajo noži z lesenimi ročaji.

Nekatere nože z žagastim rezilom je dovoljeno brusiti, drugih pa ne – sledite navodilom proizvajalca.

Nože uporabljajte zgolj za tisto, čemur so namenjeni – nikoli z njimi ne skušajte odpreti konzerve, odstraniti risalnih žebljičkov in podobno, saj lahko pri tem uničite rezilo ali celo odlomite konico, prav tako pa tvegate resno poškodbo.

Verjetno ni odveč, če poudarimo: noži naj bodo vedno izven dosega otrok!

Oglašujte pri nas