marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravi nož za pravo delo

Pošlji prijatelju

set noževFotolia

Časi, ko smo imeli doma tri nože – enega za lupljenje, drugega za rezanje in sekljanje ter tretjega za rezanje kruha, so minili. Danes imamo doma za cel predal nožev specialnih nožev, na primer za filetiranje in celo nožke, namenjene posameznim posebnim živilom. Kako se torej sploh znajti?

Posamezni noži ali set?

Če boste kupili komplet nožev, ne pa posamezne nože, boste gotovo privarčevali, poleg tega pa bo set običajno vključeval tudi blok za hranjenje nožev. Seveda v setu ne boste dobili specialnih nožev (na primer nožev za različne sire), ki jih boste morali vseeno kupiti posamično. Najbolje je, da pred nakupom razmislite o tem, kaj si lahko privoščite oziroma koliko ste pripravljeni plačati. Za ta proračun si kupite osnovni set, ki mu boste specialne nože dodali kasneje (ko si boste to lahko privoščili) – nesmiselno bi bilo namreč kupiti cenejše in zato manj kakovostne osnovne nože, kajti ti so tisto, kar je v kuhinji res pomembno, medtem ko specialni noži niso (in so tudi poredko v uporabi).

Konstrukcija

Oblika ter postopek izdelave noža vplivata tako na uporabnost kot vzdržljivost noža. Noži, katerih rezilo ni zgolj zataknjeno v ročaj, temveč se v ročaju nadaljuje po celi dolžini in je vanj vpet s tremi ali več zakovicami, bodo vzdržali zelo dolgo. Boljša so rezila, ki so dejansko razžarjena v peči in kovana ter izdelana iz jekla.

Za »navadne smrtnike« so najboljši noži z ročaji iz različnih plastik (smol), saj so poceni, poleg tega pa lahko nož kdaj (ko nas nihče ne vidi) damo tudi v pomivalni stroj – čeprav naj tega ne bi počeli, ker uničujemo rezilo. Pri nožih z lesenim ročajem je treba biti bolj pazljiv, saj zaradi vode in toplote les razpoka in se ukrivi. Ročaji iz nerjavečega jekla so na videz izjemni, vendar pa se je treba navaditi na to, da so na občutek hladni in nam lahko, če so vlažni, v roki drsijo. Če želite ročaje iz nerjavečega jekla, naj bo na ročaju vedno še drug material, ki preprečuje drsenje. Ročaj naj ne bo raven, temveč naj nekoliko sledi obliki prstov in dlani. Prijem vedno preverite, zlasti, če so vaši prsti in dlani drobni.

Vrste nožev

Za rezanje in sekljanje so potrebni naslednji osnovni noži:

- Dva različno velika noža za izkoščičevanje sadja, lupljenje in rezanje zelenjave …

- Približno 15 centimetrov dolg nož za rezanje mesnih izdelkov, zelenjave, sekljanje.

- Nož za kruh (z žagico).

- Nož za paradižnike (z žagico).

- Glavni nož z dolgim širokim rezilom za rezanje mesa, kockanje, sekljanje.

Posebni noži, ki so včasih ravno tako potrebni, so noži za filetiranje rib in filetiranje mesa (odstranjevanja od kosti), noži za sir, komplet nožev za zrezke …

Kako kupiti glavni nož?

Glavni kuharski nož, ki mu v angleščini pravijo kar »nož kuharskega šefa« (chef's knife), je tisti, ki ga najbolj potrebujete in s katerim se lahko lotite tudi opravil, za katere bi bili sicer primernejši drugi, specialni noži. Kako torej izbrati takšen nož?

Najprej se prepričajte, da je nož prave dolžine. Profesionalni kuharji sicer uporabljajo nože, ki imajo rezilo dolgo okoli 30 centimetrov, a za domačo uporabo je popolnoma v redu takšen, katerega rezilo meri 20 centimetrov. Vaš pult pač ni tako širok kot pult v kuhinji restavracije, vaša deska za rezanje je manjša, pa tudi vaše mišice verjetno niso vajene dela z velikim orodjem.

Naslednja pomembna lastnost je teža. Razmislite predvsem o tem, kako boste nož uporabljali – če pri pripravi jedi veliko režete in sekljate oziroma ste navdušeni nad tem, da pri pripravi golaža porabite 20 minut samo za sekljanje čebule, potem je nož lahko težji. Če rezanja in sekljanja ne marate ter čebulo raje zmeljete v električnem sekljalniku, pa naj bo nož lažji.

Ročaj noža mora pristajati vaši dlani. Torej vzemite v roko več nožev in se odločite za tistega, ki se vam zdi ravno prav dolg, ravno prav težek, s katerim lahko varno ravnate ter katerega ročaj vam je kot ulit. Pravi nož je tisti, za katerega se vam zdi, da je kot naravni podaljšek vaše roke.