marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pomivalni stroj – presenetljiva uporaba

Pošlji prijatelju

začudena ženska ob polnem pomivalnem strojuFotolia

Pomivalni stroj ni uporaben zgolj za pomivanje posode, temveč še za marsikaj drugega. Preverite, kaj vse lahko v njem pomijete oziroma operete, ter česa raje ne dajajte vanj.

Plastične igračke

Otroške plastične igračke, na primer akcijske figurice, figurice iz čokoladnih jajc ter lego kocke, se dobro operejo v košarici za jedilni pribor. Enako velja za otroške posodice. Vsekakor pa ne skušajte oprati plastičnih punčk z lasmi, saj se bodo ti uničili.

Obutev

V pomivalnem stroju lahko očistite gumijaste dežne škornje, vendar najprej odstranite podlogo v stopalnem delu, škornji pa naj v stroju ležijo. Na zgornji košari lahko operete tudi japonke. Obutev »Crocs« pa v pomivalnem stroju menda ni dobro prati (čeprav, priznamo, sami nismo poskusili).

Modni dodatki

Čisto navadne čepice s senčnikom (baseball kapice s šiltom) bi sicer lahko oprali v pralnem stroju, vendar tako vedno uničite njihovo okroglo obliko. Bolje jih je prati v pomivalnem stroju, na zgornji košari. Še lepše bodo držale obliko, če jih za pranje nataknete na cedilo.

Potrebščine za osebno nego

Glavniki in krtače za lase iz plastike se bodo v pomivalnem stroju lepo oprali. Z njih predhodno odstranite lase, da se ne bodo nabirali v filtru (ali se kasneje znašli na kakšnem krožniku).

Orodje

Orodje, ki ima kovinske ali plastične ročaje, na primer izvijače ali škarje, lahko operete v pomivalnem stroju, po pranju pa jih dobro obrišite, da ne pride do rjavenja, ter po potrebi naoljite. Operete lahko tudi vrtnarsko orodje (če nima lesenih ročajev), vendar tistega, ki je bilo v stiku s pesticidi seveda ne perite poleg krožnikov in jedilnega pribora.

Športna oprema

V pomivalnem stroju lahko na zgornji košari operete plastične ščitnike za komolce in kolena.

Hrana

Pripravljate večerjo za veliko ljudi in se vam ne ljubi prati krompirja? Naložite ga na zgornjo košaro in vključite stroj na kratek program pranja s hladno vodo. Seveda perite brez detergenta.

To in ono iz vašega doma …

Operite keramične lončke za lončnice, plastične pokrove stikal za luči (ki so vedno črni od prstov), plastične, železne ali aluminijaste pokrove ventilatorjev, aluminijaste ročaje kuhinjskih omaric …

Kaj ne spada v pomivalni stroj, pa morda niste vedeli

- Litoželezni, emajlirani in bakreni lonci ter ponve naj se ne perejo v pomivalnem stroju, saj se bodo uničili – zarjaveli, se luščili, dobili luknje.

- Dragocen servis in kozarci zahtevajo ročno pomivanje, saj se s pranjem v pomivalnem stroju izrabijo. Odločite se takole: če bi vas uničenje krožnika spravilo v jok, ga raje pomijte ročno, če vam zanj ni preveč mar in boste pač kupili drugega, pa ga kar naložite v stroj. Če imate doma srebrnino upoštevajte še dve pravili – če jo pomivate v stroju, dodajte čisto malo detergenta in srebrnine nikoli ne pomivajte skupaj z nerjavečim jeklom (inoxom), saj lahko pride do kemične reakcije, ki bo spremenila barvo srebra.

- Kristalni kozarci se v pomivalnem stroju zelo hitro uničijo, tudi na nežnejših programih. Raje jih pomijte ročno ter zbrišite s papirnatimi brisačkami ali krpo, ki je bila oprana brez mehčalca (ta na kozarcih naredi film).

- Lesene kuhalnice in deske za rezanje se v pomivalnem stroju ukrivijo in razpokajo. Če nočete pogosto kupovati novih, jih raje pomijte ročno. (V pomivalni stroj lahko daste nekatere deske iz bambusa, ki imajo zaščito – običajno je to navedeno v navodilih.)

- Kuhinjski noži ne spadajo v pomivalni stroj, ker v njem hitro izgubijo ostrino.

- Izolirne skodelice, na primer za kavo, naj se ne pomivajo v »pomivalcu« - pijača ostane topla zaradi vakuuma med dvema plastema skodelice, pranje v stroju pa lahko hitro povzroči vdor vode v ta prostor.