marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pomivalni stroj – napake pri uporabi

Pošlji prijatelju

polnjenje strojaFotolia

Delno polnjenje stroja

Marsikomu se zdi, da bo polovično ali delno poln stroj pomil posodo bolje, kot če bi bil prekomerno natrpan. A to ni vedno dobra ideja. Če imate stroj, kjer lahko polovično perete s temu posebej namenjenim programom za zgolj eno košaro, potem le dajte. Sicer pa na pol praznega stroja raje ne vkljapljajte ter posodo pač pomijte na roke. Nekaj posode v stroju in popoln program pranja namreč pomenita potrato tako pri energiji kot vodi in pralnemu sredstvu. In še nekaj – če je posoda v stroju naložena tako, da ima veliko prostora, se lahko zaradi močnih curkov in tresljajev hitro poškoduje, ko pride do trkov (skodelo, ki ste jo položili v en konec košare, lahko po koncu pranje celo najdete na povsem drugi strani košare).

Vzdrževanje pomivalnega stroja

V navodilih preberite, kako je potrebno skrbeti za pomivalni stroj. Preverite, kako je treba čistiti tesnila, kako pogosto čistiti filtre (če nimate indikatorja, ki vas na to posebej opozori), kako čistite šobe oziroma luknjice za vodo na pršilniku ... Vsake toliko vključite tudi prazen pomivalni stroj, v katerega dajte 1 dcl sode bikarbone in 3 dcl kisa (ni vam potrebno kupovati čistila za pomivalni stroj). Tako boste pomivalni stroj očistili umazanije in vodnega kamna ter ga hkrati tudi osvežili.

Praznjenje

Ko stroj praznite, vedno najprej izpraznite spodnjo košaro. Sklede in skodelice na zgornji košari namreč pogosto niso popolnoma suhe, temveč se na njih nabere nekaj vode. Če jih odstranite iz pomivalnega stroja preden umaknete reči s spodnje košare, bodo te male lužice gotovo poškropile čisto posodo na spodnji košari.

Oglašujte pri nas