marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pomivalni stroj – napake pri uporabi

Pošlji prijatelju

Koliko posode gre v stroj?Fotolia

Odmerjanje detergenta

Ne le, da je pomembno izbrati kakovosten detergent, temveč je treba tudi dosledno slediti navodilom za njegovo uporabo. Nikar ne mislite, da bo posoda še posebej čista, če boste dodali nekoliko več detergenta, kot je navedeno v navodilih. V resnici boste v tem primeru morali posodo zgolj še enkrat oprati, saj se bo na njej zaradi preveč detergenta naredil nič kaj lep filter.

Prekomerna napolnjenost

Seveda je odlično, če lahko v pomivalni stroj naložimo kar največ posode in tako maksimalno izrabimo njegov prostor, a včasih je stroj pač prenapolnjen. To onemogoča, da bi se posoda dobro oprala, poleg tega pa se lahko tudi poškoduje, če med pomivanjem prihaja do drgnjenja in trkov. Posodo torej zložite tako, da ima vsaka stvar dovolj prostora za pranje.

Odstranitev ostankov hrane

Današnji pomivalni stroji so pravi mojstri za pomivanje in posode pred pomivanjem ni treba več ekstra izpirati, vendar pa se tudi pri najboljših strojih pojavijo težave, če je ostankov hrane preveč. Posode vam torej ni potrebno najprej očistiti s programom za predpranje, vendar pa z nje odstranite ostanke hrane, ki so zasušeni, se v vodi ne razgradijo in podobno.

Ni vse za v »pomivalca«

Verjetno smo vsi kdaj leni in se nam ne ljubi ročno pomivati, a nekatere stvari je pač potrebno pomiti na star način. V pomivalni stroj ne dajajte posod in kuhinjskih pripomočkov iz lesa, litoželeza, bakra, občutljivih kozarcev in občutljive plastike – najbolje je, da že ob nakupu posode vedno preverite, ali je v navodilih označeno, da jo je varno pomivati v pomivalnem stroju! Sicer vam bodo leseni pripomočki zaradi vode, vlage in visoke temperature v pomivalnem stroju razpokali in se ukrivili ali popolnoma počili, občutljivi kozarcu bodo počili ali se razbili, litoželezne in bakrene posode se bodo poškodovale ...

Zgornja ali spodnja košara?

Resnično je pomembno, kam boste zložili določeno posodo ali pripomoček. Ne le, da se lahko nekatere stvari na napačnem mestu zvijejo, stopijo in poškodujejo, ampak se tudi pomile ne bodo dobro. Na zgornjo košaro torej vedno naložite kozarce, sklede, skodelice in posodo za serviranje. Na spodnjo košaro razvrstite krožnike, lonce, ponve in pripomočke.

Blokiranje razpršilnika

Dobro je vedeti, kako deluje razpršilnik v vašem pomivalnem stroju. Ne le, da ne sme biti posoda nikoli naložena tako, da bi onemogočala njegovo vrtenje, temveč morate omogočiti tudi to, da bo ob vrtenju voda iz njega brizgala tako, da bo dosegla vse kotičke stroja. Če imate tam, kjer iz pršilnika brizga voda, položeno veliko skledo ali ponev, bo curek vode blokiran in ko boste stroj po pranju odprli, vas bo gotovo pričakala umazana posoda.

Sprijemanje jedilnega pribora

Kadar je v košarici za jedilni pribor skupaj več vilic ali enakih žlic, se te med sabo rade sprimejo oziroma zložijo ena v drugo. To pa pomeni, da ostanejo umazane. Jedilni pribor vedno zložite tako, da enake vrste pribora v košarici niso v istem predalčku oziroma jih zlagajte izmenično obrnjene navzgor in navzdol. Edino za nože (razen tiste zaobljene za maslo) seveda velja, da jih dajte iz varnostnih razlogov v košarico vedno s konico navzdol.