marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pekači iz silikona

Pošlji prijatelju

silikonski pekač na vrhu kupaklasičnihFotolia

Pri nas se pekači iz silikona še niso povsem prijeli, saj se večina raje drži klasičnih kovinskih, steklenih in glinenih pekačev za peko. Kar nekam pregrešno bi se namreč zdelo, da bi ob prazniku orehovo potico spekli v silikonskem pekaču, kajne?

Res je, živahne barve silikonskih pekačev v prodajalni gospodinjskih potrebščin gotovo pritegnejo našo pozornost, a večina nas je glede njih precej skeptičnih. Kako tudi ne, ko pa so tako mehki, da težko verjamemo, da je v njih možna varna peka, ne da bi testo ali nadev tekla preko roba ali bi težko testo vplivalo na obliko.

Vendar pa je včasih pač potrebno poskusiti s čim novim. In pri silikonskih pekačih vas bo prva njihova prednost presenetila že preden jih boste dali v pečico: pekačev namreč ni potrebno namastiti! Nato boste videli, da je peka v silikonskem pekaču malenkost hitrejša, lepo enakomerna, pa tudi ohlajanje po peki je bolj hitro kot pri klasičnih pekačih. Ko pa je treba pečeno dobroto iz pekača odstraniti, pekač ob robu zgolj malo pridvignete in zasučete, pa bo kruh ali pecivo hitro na rešetki, rezalni deski ali servirnem krožniku.

Silikonski pekači so narejeni iz silikona, ki je dovoljen za uporabo pri peki in kuhi (oziroma za stik s hrano). Vsak pekač pa ima seveda svoje omejitve – pred uporabo preverite proizvajalčeva navodila o najvišji dovoljeni temperaturi peke (običajno je temperatura vtisnjena na sam pekač).

Prednosti silikonskih pekačev

- Ni jih potrebno namazati z maščobo ali oblagati s papirjem za peko.

- V njih je peka hitra in enakomerna, ne prihaja do močnejše zapečenosti na dnu ali ob robovih.

- Odstranitev pečenega testa ali biskvita iz pekača je povsem enostavna.

- Silikonski pekači so primerni za v hladilnik, zamrzovalno skrinjo, pečico, mikrovalovno pečico in pomivalni stroj.

- Lahko spečete, shranite, zamrznete in ponovno pogrejete, ne da bi morali jed prestavljati iz ene posode v drugo.

- Za razliko od kovinskih pekačev ne rjavijo, v primerjavi s steklenimi se na njih ne nabirajo madeži, ki jih je težko odstraniti.

- V njih pečete kot običajno – nobenih prilagoditev glede količine testa ali temperature ni potrebnih.

- Hitro in enostavno jih očistite – treba jih je zgolj splahniti.

- So izjemno lahki.

- Shranjevanje je preprosto, saj jih lahko potlačite kamor koli, pa ne bodo izgubili oblike.

Nasveti za uspešno peko

- Upoštevajte proizvajalčevo priporočilo o najvišji dovoljeni temperaturi.

- Pred prvo uporabo pekače dobro operite z detergentom.

- V pečici so pekači vroči, nato se hitro ohladijo – za odstranitev iz pečice še vedno potrebujete prijemalke oziroma rokavice.

- Če uporabljate manjši pekač, ki bi lahko bil na rešetki v pečici nestabilen, dajte na rešetko najprej list papirja za peko.

- V silikonskem pekaču nikoli ne režite – uporaba noža ali drugega ostrega pribora ga poškoduje.

- Ne uporabljajte na odprtem ognju ali električni plošči.