marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Oznake gospodinjskih aparatov niso vedno pravilne!

Pošlji prijatelju

dekle s stetoskopom posluša hladilnikFotolia

Evropsko združenje proizvajalcev gospodinjskih aparatov CECED je leta 2009 skupaj z Evropsko komisijo sprožilo in uresničilo projekt ATLETE (Appliance Testing for Energy Label Evaluation). Cilj projekta: izboljšanje nadzora tržišča v državah članicah Evropske unije (EU) ter dodatno ojačanje energijske učinkovitosti kot prodajnega argumenta. 12. aprila so odgovorni za projekt in predstavnik združenja CECED predstavili rezultate v okviru evropskega tedna trajnostne energije (EU Sustainable Energy Week) v Bruslju.

Testiranih 80 hladilnikov in zamrzovalnikov

Predmet projekta ATLETE so bili hladilniki in zamrzovalniki ter kombinacije hladilnikov in zamrzovalnikov. V ta namen je bilo izbranih 80 naprav iz različnih držav Evropske unije (EU) s ciljem zagotoviti čim bolj objektivne rezultate. Izbrane so bile naprave 48 blagovnih znamk oziroma 40 proizvajalcev. Ob začetku projekta je 27 proizvajalcev podpisalo prostovoljni sporazum: Če se bo pri meritvah na njihovih napravah pokazala pomanjkljivost v zvezi s podatki na energijski nalepki, bodo takoj izvedli vse ponujene korektivne ukrepe.

»Pravilno označevanje naprav, zlasti pri energijski učinkovitosti, je pomembna pomoč za orientacijo pri odločitvi za nakup. Potrošniki imajo pravico do pravilnega označevanja. Poleg tega napačni podatki vodijo k izkrivljanju konkurence,« je povedal dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, predsednik upravnega odbora podjetja BSH (Bosch Siemens).

Podatki o porabi pravilni za približno 80 odstotkov aparatov

Aparati so bili testirani v štirih skrbno izbranih preskusnih laboratorijih. Testi so merili prostornino hladilnika in zamrzovalnika, čas zvišanja temperature, temperaturo hlajenja, zmogljivost zamrzovanja in predvsem porabo energije in razred energijske učinkovitosti aparatov. Glede ključnega kriterija porabe energije so testi pokazali, da je 84 odstotkov aparatov pravilno označenih. Vendar pa je bilo približno 13 odstotkov aparatov označenih za razred energijske učinkovitosti previsoko in približno 3 odstotke za celo dva ali več razredov porabe previsoko. Za vseh pet kriterijev so testi pokazali celotno stopnjo napake v višini 53 odstotkov. Veliko ugotovljenih odstopanj se je nanašalo na napačne informacije o prostornini hladilnika in zamrzovalnika, temperaturi hlajenja ali zmogljivosti zamrzovanja. Testi še niso zaključeni v primeru 13 aparatov.

»Nadaljevanje projekta ATLETE pozdravljamo predvsem v zvezi z uvajanjem novih razredov vrhunske kakovosti A+ do A+++. Kajti samo, če potrošniki zaupajo nalepki in se pri nakupu odločajo med energijsko najbolj učinkovitimi napravami, lahko kot panoga učinkovito prispevamo k znižanju evropske energijske porabe,« je še povedal Gutberlet.

Kam po več informacij?

Dodatne informacije o projektu ATLETE, vključenih proizvajalcih in modelih ter o rezultatih meritev, so na voljo na spletni strani: www.atlete.eu