marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Osnovne potrebščine za peko

Pošlji prijatelju

pekači različnih oblikFotolia

Merilne posode in žličke

Poleg kuhinjske tehtnice boste za uspešno peko potrebovali še merilne posodo oziroma dve ter merilne žličke. Merilna posoda je lahko plastična ali steklena, na njej pa naj bodo oznake za merjenje mililitrov in oznake za litre (na primer ¼ litra, 1/3 litra itd.). Če radi pečete po receptih, ki jih najdete na tujih spletnih straneh, naj bodo na njej tudi oznake za skodelice (1 skodelica je sicer skoraj 250 ml). Prav vam bodo prišle tudi merilne žličke, s katerimi boste natančno odmerili 1 žličko ali 1 žlico. (Pa še opomba: pri peki se vedno uporablja jajca velikosti L.)

»Lopatke«

Za peko potrebujete tudi manjše pripomočke – na primer silikonsko lopatico za izravnavanje testa ali strganje testa iz posode, podolgovato lopatico za izravnavanje kreme na torti, nekaj plastičnih ali lesenih kuhalnic oziroma žlic za mešanje, lopatico za strežbo peciva …

Rešetka za hlajenje

Nekatere slaščice se morajo ohladiti v pekaču, druge je treba iz pekača odstraniti in ohladiti na rešetki oziroma mrežici – na primer piškote. Tako se lahko pečene dobrote hladijo enakomerno, saj pride do njih zrak tudi od spodaj. Če imate v pečici več kot eno rešetko za nastavitev višine pekača, lahko uporabite to, sicer kupite posebno mrežico za hlajenje.

Ura za kuhanje

Morda imate uro z alarmom res na pečici, a če v njej pečete biskvit, hkrati pa morate paziti na to, kako dolgo kuhate kremo za torto, vam ta ne bo zadostovala. Pomagajte si z mobilnim telefonom ali ročno uro (na obeh je možno nastaviti alarm), sicer pa si kupite majhno kuhinjsko uro z zvončkom. Ta vam bo prišla prav tudi takrat, kadar med peko skočite ven iz kuhinje, saj jo lahko preprosto nesete s sabo.

Mešalnik in drugi električni pripomočki

Brez kuhinjskega mešalnika za stepanje seveda ne gre, saj je brez njega že priprava običajnega biskvita naporna. (Morda nekateri res radi stepajo beljake ročno, a za obvladanje metlice je potrebnega kar nekaj časa in tudi nekaj mišic.) Poleg običajnega »mikserja« boste morda potrebovali tudi nekoliko močnejši stepalnik s kavljem, zlasti za pripravo gostejšega testa za piškote ali vzhajanega testa, ki bi ju sicer bilo potrebno stepati ali gnesti ročno. (Pri pripravi kruhov in potic se tega seveda še bolje znebite z aparatom za peko kruha, v katerem lahko kruh ali potico zmešate in vzhajate, nato pa spečete v običajni pečici.) Če boste pri peki uporabljali oreščke, boste potrebovali še napravo za ročno mletje oreščkov ali električni sekljalnik – tisti, ki je sicer namenjen sekljanju čebule ali česna, odlično naseklja ali drobno zmelje tudi orehe in lešnike. (Odsvetujemo pa vam, da v njem skušate zmleti čokolado za kuhanje – ta je precej trda in se lahko strojček tudi pokvari.)

Papir za peko in mafine

Nekateri še vedno namastijo in po potrebi tudi pomokajo pekač, a če ga obložite s papirjem za peko, bo to precej bolj enostavno. Poleg tega papir za peko tudi pomaga, da je pekač po peki hitreje očiščen ter da se ne razbarva. Uporaben je tudi pri oblikovanju okraskov iz čokolade, saj se stopljena čokolada nanj ne prime. Pri peki mafinov ali mini tortic lahko v vdolbine namestite manjše kose papirja za peko ali pa že oblikovane papirnate modelčke.