marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Osnovne potrebščine za peko

Pošlji prijatelju

moka v skledi, čokolada, silikon za mafine, stepalnikFotolia

Kaj vse potrebujete, če želite peči?

Da bi spekli pecivo, torto, kruh ali piškote, na začetku ne potrebujete veliko potrebščin, zato se peke le lotite – peka namreč ne ogreje zgolj kuhinje, temveč tudi srce. Seveda pa so razlogi za peko tudi drugačni: z domačo peko lahko prihranite pri stroških za prehrano ali pripravite pekovske izdelke brez aditivov, ki niso zdravi ali pa ste nanje alergični. Nekateri pa seveda pečejo »za dušo« - ker v tem preprosto uživajo. Tem je užitek ob peki mnogo pomembnejši kot rezultat peke.

Ne glede na to, zakaj boste pekli, potrebujete nekaj osnovnih potrebščin, brez katerih peka ni mogoča, ali pa vam bodo, povsem preprosto, prihranili veliko časa.

Valjarji

Valjarje najdete v različnih velikostih ter iz različnih materialov, najpogostejši pa so leseni valjarji z ročaji. Če uporabljate lesen valjar, boste predvsem lahko imeli težave s tem, da se testo nanj prijema, in takrat ga bo treba sproti pomokati. Valjarji iz plastike oziroma silikona so glede tega bolj praktični, pa še lažje jih je očistiti. Nekateri so tudi votli, tako da lahko vanje nalijete toplo vodo, da se testo bolj mehča. Valjar seveda rabite za pripravo valjanega vzhajanega testa (potice) ali listnatega testa (zavitka), če boste večinoma pekli biskvite, pa vam bo odveč. (Kadar bo kakšno stvar nujno zvaljati, lahko uporabite tudi čisto steklenico.) Ko kupujete valjar, pomislite na to, kako velikega potrebujete – če boste valjali testo za zavitke, naj bo dovolj dolg, medtem ko za testo za kakšno pito lahko uporabite tudi krajšega. Krajši valjar izberite tudi, če ste pri peki še začetnik, saj je s krajšim lažje delati in ni potrebne toliko spretnosti.

Sklede za mešanje

New glede na to, ali pečete pogosto ali zgolj ob posebnih priložnostih, boste potrebovali vsaj dve veliki skledi za mešanje. Izberete lahko kakršni koli (plastični, keramični, kovinski ali stekleni), glavno je, da sta vselej dovolj veliki za vse sestavine. Seveda je praktično, če imate poleg dveh glavnih še nekaj dodatnih manjših bovl. Poleg tega, da je pogosto treba ločeno stepati rumenjake in beljake, recepti namreč tudi pogosto zahtevajo, da v posebni skledi najprej zmešate suhe sestavine ter jih nato na primer dodate jajcem. Seveda pa ni potrebno, da so to posebne sklede – uporabljate lahko tudi tiste, v katerih običajno zmešate ali postrežete solato.

Modelčki in aparat za piškote

Če radi pečete piškote, boste slej kot prej naleteli na takšne, ki se jih ne da oblikovati ročno, s pomočjo žlice ali izrezati s kozarcem. Takrat boste morali kupiti modelčke za rezanje piškotov, aparat za piškote (stiskalnico) in modelčke za peko piškotkov (na primer za magdalenice). Zabavna je zlasti uporaba stiskalnice – ta zahteva zelo enostavno testo, ki ga lahko pripravi prav vsakdo, iz nje pa prihajajo zelo prefinjeno oblikovani piškoti, ki jih ročno ne bi mogli nikoli izdelati. Modelčki so lahko kovinski ali plastični, v obeh primerih pa so precej poceni. Aparat za piškote tudi ni pretirano drag, a bolje je kupiti kovinskega kot plastičnega – ta vam bo služil za vedno.

Pekači

Tudi pekači so iz različnih materialov, različnih velikosti in oblik. Ob nakupu pečice ste verjetno dobili priložen nizek kovinski in morda tudi steklen pekač v velikosti notranjosti pečice, ki se prilega vodilom pečice. Tega boste uporabljali za peko piškotov, na njem pa lahko spečete tudi zavitek, hlebec, pekovsko pecivo in pico. Poleg tega boste potrebovali klasičen pravokoten pekač za biskvitne rezine – najbolje je izbrati kovinskega, ki se mu sname obod, ali pa silikonskega. Tudi okrogel pekač za torte naj bo iz silikona ali kovinski s snemljivim obodom, izberite pa takšnega s premerom 26 centimetrov. Pekači za mafine so kovinski, običajno imajo vdolbinice za 12 mafinov. Potica bo najlepša, če jo boste pekli v pekaču v obliki prstana, ki je lahko tudi iz gline oziroma keramike. Stekleni pekači za peko peciva pri nas niso ravno običajni, vendar z njimi v resnici ni prav nič narobe.