marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Opekač kruha (“toaster”)

Pošlji prijatelju

opekač kruha z dvema režamaFotolia

Opekači kruha oziroma »toasterji«, kot radi izpeljemo iz angleškega jezika, so precej osnovni mali gospodinjski aparati, brez katerih pa si marsikdo ne zna predstavljati zajtrka ali prigrizka. Opekači so med seboj zelo različni in ponujajo različne funkcije, prav tako pa spadajo v različne cenovne razrede. Osnovni so namenjeni zgolj temu, da v njih opečemo kruh, drugi pa imajo obliko pečice in lahko v njih pripravimo tudi ostale jedi.

Vrste in oblike

Klasični opekači se ločijo na tiste, ki imajo dve reži ter tiste s štirimi režami za kruh. Nekateri imajo ročke z rešetkami, v katere vstavite kruh, pri drugih kruh izskoči sam. Če želite uporabiti kruh, ki ste ga spekli sami ali kruh, katerega rezine so nekoliko debelejše ter niso kvadratne oblike, potem so ročke vsekakor potrebne. Pri številu rež najprej pomislite na to, koliko opečenca običajno potrebujete ter koliko prostora imate na pultu. Če ima opečen kruh rada vsa družina, potem je bolje kupiti opekač, ki hkrati opeče 4 rezine kruha, vendar pa morate imeti na pultu zanj tudi dovolj prostora. Če ima opečenec rada samo ena ali dve osebi pri hiši, potem bo tisti z dvema režama povsem dovolj – kruh bo pripravljen ravno prav hitro, da boste namazali in pojedli dve rezini, takrat pa bosta že sveže opečeni naslednji dve.

Ohišje

Opekači so različno oblikovani, iz ohišje je iz različnih materialov in različnih barv. Zapomniti si velja, da gre običajno za pripomoček, ki ga uporabljajo prav vsi člani družine – tudi otroci se hitro naučijo upravljanja z njim. Torej je dobro, če je opekač takšen, da ga je enostavno čistiti. Saj veste, da ni prijetno, če se v njem nabirajo drobtine kruha, ki se pri uporabi žgejo, prav tako pa z ohišja ni prijetno vedno znova brisati prstnih odtisov otroških rok. Pred nakupom v trgovini torej preverite, da je možno iz opekača enostavno odstraniti drobtine, če želite ohišje iz nerjavečega jekla in ne iz plastike, pa preverite, ali se na njem poznajo prstni odtisi.

Pri ohišju je pomembno še nekaj – da se med peko ne segreje! Takšni opekači se sicer ne smejo prodajati, saj predstavljajo nevarnost opeklin, vendar je zlasti pri znamkah, proizvedenih izven EU to vseeno dobro preveriti.

Pa še nekaj glede segrevanja – nekateri opekači se po končani uporabi zelo hitro ohladijo, pri drugih so grelne žičke v notranjosti še dolgo vroče in žareče. Kupite takšnega, ki se hitro ohladi, pa čeprav je morda nekoliko dražji – ti opekači so bolj varni in ni nam treba dolgo čakati, da se ohladijo, preden jih očistimo.

Najboljše lastnosti

Seveda lahko žemljico stisnete in stlačite v ročko z rešetko, vendar jo boste vseeno veliko enostavneje opekli, če ima opekač prav nastavek za žemljice in podobno pekovsko pecivo.

Čiščenje oziroma odstranjevanje drobtin iz opekača bo najbolj enostavno, če vam opekača ni potrebno obrniti ter skušati drobtin stresti ven, temveč imate opekač, kjer se drobtine lovijo na pladenj, ki ga potegnete iz opekača in jih odstranite.

Opekač mora kruh opeči enakomerno, regulator za stopnjo opečenosti mora dobro delovati. Če ima opekač tudi možnost odmrzovanja rezin kruha ter funkcijo gretja, pa še bolje – tako boste dobili sveže hrustljav opečenec tudi pri kruhu, ki ste ga imeli v zamrzovalni skrinji, kadar boste opečenec pripravili prehitro, pa bo ta lahko ostal na toplem, dokler ne pripravite mize oziroma dokler niso vsi zbrani za zajtrk.

Če želite opekač dolgo uporabljati, bodite pozorni na izdelavo ter razmislite o tem, ali je blagovna znamka zanesljiva, nenazadnje pa je pomembna tudi servisna mreža. Sicer pa je najpomembneje, kako dobro in kako enakomerno opekač opeče kruh, ne pa, kako hitro – zaradi tega je bolje kupiti nekoliko dražji opekač z višjim številom wattov.

Opekači v obliki pečic ali namiznih žarov

Kadar opekača ne potrebujete zgolj za pripravo toplega opečenca za zajtrk, temveč bi želeli pripraviti tudi tople sendviče, se je najbolje odločiti za opekač v obliki pečice ali namizni žar. Pečice imajo pogosto vključeno tudi konvekcijsko funkcijo, tako da lahko v njih odlično pripravite tudi na primer krompir, namizni žar pa vam bo prišel prav tudi takrat, ko želite na njem popeči na primer jajčevce ali piščančje meso.