marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Neprijetne vonjave iz hladilnika?

Pošlji prijatelju

ženska gleda v hladilnikFotolia

Do neprijetnih vonjav v hladilniku ali zamrzovalniku pride običajno zato, ker ste v njem predolgo pustili hrano z močnim vonjem, ki ni bila primerno pokrita oziroma v zračno nepropustni embalaži – hitro boste zaznali vonj cvetače, melone, klobas, sirov s plemenito plesnijo, rib, zelja, čebule, pripravljenih jedi s česnom … Drugi razlog za neprijeten vonj pa je hrana, ki se je pokvarila, na primer takrat, ko ste na dopustu ali je za dalj časa zmanjkalo električne energije. Preventivni ukrep proti vonjavam je torej ta, da živila z močnim vonjem spravite v primerno embalažo in pred dopustom izpraznite hladilnik, ko ste na počitnicah, pa naj vsakič, ko zmanjka elektrike, nekdo preveri vaš hladilnik ter zamrzovalno skrinjo oziroma omaro. (Gotovo boste komu pustili ključ, da vam bo zalival rože, pobiral pošto ter morda tudi hranil ljubljenčka, torej lahko preveri tudi, če je vse v redu s hladilnikom ter zamrzovalnikom.)

Kako se znebiti vonjav?

1. Izpraznite hladilnik oziroma zamrzovalnik. Vso pokvarjeno hrano zavrzite. Odstranite vse dele, ki jih je možno, ter jih operite s toplo vodo in blagim detergentom ali z vodo in kisom. Dobro izperite in obrišite do suhega.

2. Pomijte notranjost in vratca z raztopino tople vode in sode bikarbone ter zbrišite do suhega. Pustite vratca odprta, da se hladilnik oziroma zamrzovalna omara prezrači. Če je zunaj toplo, odprite okna, da pride do hladilnika svež zrak in se slabe vonjave odstranijo še hitreje.

3. Če se vonja s tem niste znebili, poskusite z eno od sledečih metod:

- Potresite sodo bikarbono (ki odlično vpija vonjave) na velike nizke posode (npr. pekače), ter postavite na poličke v hladilniku oziroma na dno skrinje. Vratca pustite odprta, hladilnik/zamrzovalnik pa izključen.

- V trgovini z gospodinjskimi pripomočki ali trgovini z opremo za hišne ljubljenčke kupite aktivno oglje, ki je namenjeno prav odstranjevanju molekul iz zraka. Stresite ga na nizke posode in postavite v hladilnik/skrinjo. Zaprite vratca in nastavite najmanjšo moč delovanja hladilnika/zamrzovalnika. Pustite nekaj dni.

- Na krožniček zlijte vaniljino aromo, ga postavite v hladilnik, nastavljen na najnižjo moč, ter pustite nekaj dni.

- V bovlo (na primer za kosmiče) stresite sveže mleto kavo, postavite v izključen in zaprt hladilnik/skrinjo in pustite nekaj dni. (Ste vedeli, da kavna zrna uporabljajo v parfumerijah, da preženejo vonj enega parfuma, preden poduhate drugega?)

- Na vsako polico v hladilniku naložite zmečkan časopisni papir in ga poškropite z malo vode. Hladilnik vključite in pustite 5 do 6 dni.

- Kupite odstranjevalec vonjav ter sledite navodilom. (Oziroma ga nekaj kapljic kanite na kos bombaža ter postavite v hladilnik). V trgovinah z medicinsko opremo lahko povprašate tudi po sredstvih za dezinfekcijo, s katerimi poškropite notranjost hladilnika ter ga zaprete, kasneje pa obrišete.

4. Kadar ne deluje nobeden od naštetih načinov, se je neprijeten vonj že absorbiral v izolacijo. To pomeni, da se ga dolgo (ali morda celo nikoli) ne boste znebili. Takrat lahko pokličete servis za belo tehniko ter se pozanimate, ali (in za koliko) je možno izolacijo zamenjati. Verjetno se bo izkazalo, da gre za predrago uslugo, tako da bo bolje kupiti kar nov hladilnik – starega pa lahko postavite v klet ali garažo ter imate v njem zgolj reči, ki so v nepropustni embalaži, na primer pločevinke piva ter sok v tetrapaku.