marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nakup hladilnika

Pošlji prijatelju

mlada ženska gleda v prazen hladilnikFotolia

Hladilnik je tako nujen del kuhinje, da si življenja brez njega sploh ne znamo več predstavljati. Saj veste, da radi kupujemo »na zalogo«, torej se živila ne smejo pokvariti. Le kdo ima namreč še čas, da bi šel vsak dan po liter mleka, ker bi se večja količina brez hranjenja v hladilniku skisala?

Kadar se odločite za nov hladilnik, ohranite hladno glavo. Ne izplača se namreč pretirano ogreti za določen dizajn, barvo ali dodatno funkcijo. Hladilnik je gospodinjski aparat, ki vam bo služil vrsto let, zato je dobro razmisliti o vseh željah in zahtevah, ki jih mora izpolnjevati. To pa pomeni, da se je potrebno vprašati kar precej stvari: Kam boste hladilnik postavili? Kako enostavna je njegova uporaba? Kakšno ceno ima? … Spoznajte nekaj osnov, ki vam bodo precej olajšale nakup.

Tip in stil hladilnika

Hladilniki so lahko enostavni ali kombinirani. Velika večina ljudi, tudi tisti, ki imajo dodatno zamrzovalno omaro ali skrinjo, se odloči za kombinirane. Torej tiste, ki imajo hladilni in zamrzovalni del – tako jim je hrana, ki jo največ uporabljajo, vedno pri roki.

Kombiniran hladilnik je lahko takšen, da sta oba dela eden poleg drugega, pri čemer je zamrzovalni del običajno manjši od hladilnega. Pri tem tipu se predvsem prepričajte o njegovih notranjih merah – širina polic je ponavadi ožja kot pri hladilnikih, kjer je zamrzovalni del zgoraj ali spodaj, to pa pomeni, da vanj pogosto ne boste mogli spraviti večjih stvari, tudi če je police in košare možno poljubno nastaviti. Ravno hladilniki, kjer sta hladilni ter zamrzovalni del eden ob drugem, imajo najpogosteje vgrajen ledomat ter vodomat, vendar pa zavzamejo tudi največ prostora, saj so širši in višji od drugih tipov. Njihova dobra plat pa je ta, da lahko tako najpogosteje uporabljena hladna kot zamrznjena živila shranite v primerno višino, ne da bi se vam bilo potrebno do njih stegovati ali sklanjati.

Hladilniki, ki imajo zamrzovalni del zgoraj, so običajno na voljo v istih dimenzijah kot tisti, ki imajo zamrzovalni del spodaj. Če se odločite za slednjega, se boste morali skloniti zgolj do zamrznjenih živil, ohlajena, ki jih bolj potrebujete, pa bodo vedno v vašem dosegu. Žal pa je res, da boste imeli manjšo izbiro, saj je modelov z zamrzovalnikom spodaj manj.

Pri nas so najbolj razširjeni hladilniki, kjer je zamrzovalni del zgoraj, zato je tu tudi največja ponudba. Seveda pa z odločitvami še ni konec: hočete vgradnega, ki bo v vaši kuhinji »neviden«, ali samostoječega? Vgradni so vsekakor dobra rešitev, kadar se ne želite ukvarjati z njihovo zunanjostjo. Če se odločite za samostoječega, pa vam ne bodo več ponudili zgolj velike bele škatle: hladilniki so lahko beli, iz inoksa ali v množici barv. Različne so njihove globine – to pomeni, da lahko segajo točno do konca pulta ali tudi dlje. Imajo različne mehanizme odpiranja, torej so lahko že zaradi ročke izredno moderni ali »retro«. Tudi linije hladilnikov pa niso več tako ostre kot so bile včasih: nekateri so v celoti zaobljeni, spet drugi pa imajo zgolj zaobljene robove.