marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Modelčki za kuhanje jajc na preizkušnji

Pošlji prijatelju

kuhanje jajcFotolia

Klasično kuhanje jajc in njihovo lupljenje za marsikoga predstavlja zoprno delo. Nov izdelek na trgu, ki se pojavlja pod različnim imeni, (Webis, Eggies, ...) pa omogoča kuhanje jajc kar v plastičnem modelčku, iz katerega naj bi kuhano jajce preprosto prestavili na krožnik. Izdelek na prvi pogled ponuja pravo revolucijo, zato so se na Zvezi potrošnikov Slovenije odločili, da oglaševani izdelek tudi preizkusijo. Kaj so ugotovili?

Izdelek so naročili prek sistema skupinskih nakupov in preizkusili. V škatli je bilo šest modelčkov, za darilo so prejeli ločevalnik beljaka in rumenjaka.

Navodilom za kuhanje jajc v modelčkih se lažje sledi po slikah kot samem besedilu. Najprej je potrebno v modelček ubiti surovo jajce, nato vse skupaj zapreti in na koncu skuhati kot običajno jajce. Prve težave so se pojavile že pri sestavljanju in kuhanju.

Ugotovili so, da je samo spodnji del modelčka premajhen za običajno jajce, še posebej, če dodamo še malo sira in šunke. Potrebno je sistem sestaviti že prej in pustiti na vrhu samo ožjo odprtino, kar pomeni, da del jajca lahko zdrsi mimo. Kuhanje jajca v modelčku zahteva večjo posodo kot po navadi, saj sicer modelčki ne plavajo v vodi. Predvidevajo, da modelčki ne tesnijo ravno najbolje, saj se na plastiki pojavil kondenzat, tudi po daljšem kuhanju v modelčku pa je v njem še vedno tekočina.

»Največja težava se je pojavila pri odpiranju modelčka in odstranjevanju kuhanega jajca. Osrednji obroč je izjemno težko odviti, vendar največji izziv predstavlja šele odstranjevanje jajca iz modelčka. Uspelo nam je šele, ko smo uporabili žlico, pri tem pa je del jajca ostal v modelčku. Modelčke je mogoče pomivati v pomivalnem stroju, izkazalo pa se je, da jih na ta način ni moč pomiti, saj so bili modelčki nared za uporabo šele po precej dolgem ročnem pomivanju,« opisuje ne tako preprosto kuhanje jajc v plastičnih modelčkih Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Revolucije ni

»Jajca se v modelčkih resda skuhajo, vendar pa je lupljenje kuhanega jajca pravi balzam v primerjavi z vsemi peripetijami, ki nam jih je pripravil kupljeni izdelek s sestavljanjem, razstavljanjem in z zamudnim ročnim pranjem modelčkov,« izpostavlja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije in dodaja: »Poleg tega pa kupljeni modelčki na embalaži nimajo oznake, ki bi potrjevala, da so primerni za kuhanje jajc. Takšno oznako bi embalaža morala vsebovati, saj modelček in njegovo vsebino tudi kuhamo.« Zaradi dvomov je ZPS podal prijavo na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, od koder so posredovali odgovor, da »bodo pri podjetjih, ki so odgovorna za trženje posodic Webis in Eggies v Sloveniji, dodatno preverili izpolnjevanje zahtev zakonodaje o materialih in izdelkih, namenjenih za stik z živili«.

Več na: www.zps.si, kjer si lahko ogledate tudi filmček uporabe modelčkov v praksi.

ZPS, sporočilo za javnost, 21. 3. 2013