marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Mikrovalovna pečica – varnost

Pošlji prijatelju

ženska kuha v mikrovalovni pečiciFotolia

Za vse, ki ne marajo, da jim priprava hrane vzame veliko časa, je mikrovalovna pečica najboljša rešitev. Z njo je vse enostavno in hitro, pa še pomivanja posode je skoraj da nič. Glede na to, da pri njej kuhamo brez odprtega ognja in visoke temperature, ne more iti prav nič narobe, kaj ne? Pravzaprav ... Kar veliko gre lahko narobe, če ne poznate osnov za varno uporabo.

Nasveti za varno uporabo mikrovalovne pečice

- Pečice nikoli ne vključite prazne.

- Kadar je pečica vključena, se ji z obrazom nikoli ne približajte, pa četudi bi radi samo pokukali, kako poteka kuhanje.

- Če imate srčni spodbujevalnik, bodite glede pečice zelo previdni – nekateri spodbujevalniki se lahko zaradi pečice pokvarijo. Povprašajte zdravnika, kakšen spodbujevalnik imate!

- Bodite pazljivi, kadar segrevate tekočine. Te so hitro izjemno vroče! Ko boste vročo tekočino jemali iz pečice se lahko hitro opečete.

- V mikrovalovno pečico nikoli ne dajajte zaprtih posod, na posodicah s pripravljeno hrano za v mikrovalovno pečico pa vedno z vilico naredite luknjice v folijo. Tako kot pri jajcu, bi tudi pri neprodušno zaprti posodi zaradi tega, ker para ne more izhajati, sicer prišlo do eksplozije.

- V mikrovalovno pečico nikoli ne dajajte ničesar kovinskega. Ne le, da bo v pečici prihajalo do iskrenja, ki pečico poškoduje, temveč se bodo tvorile tudi strupene kemikalije.

- Bodite izredno pazljivi s plastiko in dajte v pečico zgolj tisto, na kateri je jasno označeno, da je to dovoljeno. Nekatere vrste plastike se namreč v mikrovalovni pečici topijo, kemikalije pa prehajajo v hrano – in te so lahko tudi kancerogene.

- Kadar se vam hrana v mikrovalovni pečici polije ali brizga na stene, vedno očistite celotno notranjost pečice, tako stene kot vratca.

- Mikrovalovne pečice ne dovolite uporabljati majhnim otrokom, prav tako pa jih poučite o tem, kdaj in zakaj je mikrovalovna pečica lahko nevarna.

- Mikrovalovno pečico naj vedno popravijo na pooblaščenem servisu, kamor jo odnesite tudi, če je zgolj poškodovana na površini.