marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kruh iz pečice ali avtomata?

Pošlji prijatelju

različne vrste kruhaFotolia

Čeprav so rezultati različni od enega aparata za peko kruha do drugega, je dejstvo, da je kruh iz aparata vedno drugačen od tistega iz pečice – pa četudi je bil uporabljen isti recept. Namesto, da bi bil kruh rahel in puhast, postane v aparatu precej bolj težek in »zbit«.

Prednosti in slabosti

Zakaj ima kruh iz aparata tako gosto teksturo? Majhen zaprt prostor aparata nekoliko omeji vzhajanje, zato testo ne naraste toliko. Kako visok in rahel bo kruh je odvisno tako od sestavin kot tudi od tega, kakšen je program priprave testa. Aparati imajo različne programe, kjer se cikli gnetenja in vzhajanja med seboj včasih tudi precej razlikujejo.

Pa je »gost« kompakten kruh štirikotne oblike ravno tako dober? Vsekakor, včasih je lahko celo še boljši od kruha, pečenega v običajni pečici, saj je pri peki v aparatu enostavneje pripraviti kruh z več sestavinami ter predvsem tudi polnozrnat kruh. Marsikdo zato raje pripravlja kruh v aparatu, kot da bi ga pekel v pečici ali kupil v pekarni.

Prednost aparata za peko kruha pa je še ena: kruh lahko pričnete pripravljati v aparatu, kar pomeni, da se bo v njem zamesil in vzhajal, nato pa ga položite v navaden pekač in spečete v pečici. Če pripravite dva kruha po istem receptu, vendar enega spečete v aparatu in drugega v njem zgolj zamesite ter nato spečete v pečici, boste ugotovili, da je tisti iz pečice na videz lažji in je vzhajal višje, sicer pa sta oba okusna.

Marsikdo je prepričan, da kruh iz aparata, čeprav je bil pripravljen doma, ni »pravi« domači kruh – a zgolj zato, ker jim ni všeč njegova gostota. Vendar pa pri tem pozabljajo, kako praktičen je pravzaprav aparat za peko in koliko truda in časa prihrani. Da sploh ne govorimo o tem, da je v kuhinji ob peki (ali zgolj pripravi testa) z aparatom precej manj umazanije ter posledično precej manj čiščenja.

Tudi takrat, kadar se odločite zgolj za pripravo testa v aparatu, si boste prihranili veliko dela z gnetenjem. Testo bo dobro pregneteno, prvič bo vzhajalo in počivalo. Nato ga enostavno vzamete iz aparata, oblikujete po želji in vzhajate drugič ter spečete kot veleva vaš klasični recept.

Aparati za peko kruha se med seboj razlikujejo po funkcijah, ki jih omogočajo. V nekaterih je možno umešati celo testo za torto – torej se pred nakupom prepričajte, kaj aparat nudi in kupite takšnega, ki ustreza vašim potrebam.