marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kozarci za vino, pivo, liker, žganje…

Pošlji prijatelju

rdeče vino v kozarcuFotolia

Boste kupili nove kozarce za vino ali pivo? Potrebujete pomoč? Izbor pravih kozarcev je pomemben, če želite popoln užitek ob pitju. Pa ne zgolj iz estetskih razlogov – dejansko je vino ali druga alkoholna pijača iz pravega kozarca veliko boljša.

Kristal je prva izbira

Kristalni kozarci so za pitje vina najboljši. Seveda se je pri tem potrebno izogniti kozarcem, ki niso popolnoma prozorni, temveč porisani, obarvani ali imajo brušene vzorce – s tem se spremeni videz vina, kar vpliva na naše čute ter zaznavanje samega vina. Narisani ali brušeni vzorci povzročijo drugačno odbijanje in lomljenje svetlobe, kar barvo vina spremeni. Če že želite nekaj barve, vzemite kozarce z zelo majčkenim vzorcem, sicer pa velja, da je bistvo v barvi vina, ne v barvi kozarca.

Boste z vinom nazdravljali? Če boste želeli goste opozoriti na zdravico in boste po kozarcu potrkali z nožem, potem bo zven gotovo veliko bolj čist, če bo kozarec iz kristala, ne pa navadnega stekla.

Rdeče ali belo vino?

Tradicija narekuje, da se rdeče vino toči v večje in bolj zaobljene kozarce, belo pa v manjše in ožje. Temu seveda velja slediti, zlasti kadar vinar priporoči določeno posebno vrsto kozarca. Vsekakor ni nič narobe, če se morate kdaj pregrešiti, vendar pa s tem ne boste naredili ravno vtisa na goste. Vsako vino namreč potrebuje ravno prav prostora, da razvije svojo aromo in pokaže ves svoj potencial, zato se velja pravil držati.

Poznavalci vin imajo radi kozarce z zaobljenim spodnjim delom ter nekoliko ožjim zgornjim delom, da se aroma vina lahko razvije, ko vino zavrtijo, povonjajo in nato okusijo. A če se vam zdi vrtenje vina in njegovo vohanje bolj stvar za petičneže, potem nikar ne komplicirajte – izberite moderne kozarce, ki so prijetnega videza.

Pecelj

Vino se po tradiciji pije iz kozarcev z dolgim pecljem, s čimer preprečimo, da bi se med držanjem kozarca v roki preveč segrelo. Ker sta tehnologija in oblikovanje tudi na področju stekla že precej napredovala, je dandanes možno vino piti tudi iz kozarcev brez peclja, v katerih se ne bo segrelo. Vendar pa je videz kozarca s pecljem gotovo precej bolj imeniten kot videz navadno oblikovanega kozarca, ki je običajno namenjen drugim pijačam. Držanje kozarca za pecelj pa ima še dve prednosti – prvič:vina ne boste nikoli gledali skozi steklo, zamazano s prstnimi odtisi, in drugič: vino lahko z držanjem za pecelj v kozarcu pošteno zavrtite, kar pomeni, da bo dobro razvilo svojo aromo.

Kdaj pa velja uporabiti običajne kozarce brez peclja? Za vsakodnevno pitje ob kosilu, kajti kozarci s peclji se precej pogosteje prekucnejo in polijejo – in takšne kozarce boste brez strahu pomili tudi v stroju. Prav tako so primerni, kadar želite poudariti neformalnost dogodka: na primer takrat, ko vas nepričakovano obišče kak prijatelj.

Peneče vino

Peneče vino je najbolje postreči v visokem in ozkem kozarcu s pecljem. Tako se mehurčki v vinu ohranijo precej dlje, pa tudi prijetno jih je opazovati, kako se dolgo gibajo proti površju. Posebna oblika kozarcev za »šampanjec« je priročna tudi zato, ker se peneča vina pogosto pije stoje – tako je manj možnosti, da bi polili (v primerjavi s širokim kozarcem). Še ena prednost, poleg elegantnega videza, pa je v tem, da tak kozarec nima velike prostornine. Tako ne boste prehitro opiti, če ste plačnik penečega vina, pa tudi zapravili ne boste preveč.