marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Katero posodo uporabiti v “mikrovalovki”?

Pošlji prijatelju

pogled skozi mikrovalovno pečico na pekač s hranoFotolia

Kaj uporabiti?

Embalažo iz stiropora ali od hrane, dostavljene na dom, ter plastične posode od sladoleda in skute ali podobno lahko v mikrovalovni pečici uporabite zgolj za pogrevanje – maksimalno dve minuti!

Najbolje je uporabljati okroglo ali ovalno posodo, ne pa oglate. V zaobljenih posodah se hrana kuha bolj enakomerno, pri kvadratni ali pravokotni pa je potrebno hrano v vogalih pogosto zaščititi, da se ne prekuha.

Običajno steklo, na primer kozarce, steklenice in kozarce za vlaganje, lahko v mikrovalovni pečici uporabljate zgolj krajši čas – do 5 minut. Za daljše kuhanje niso primerni. V mikrovalovni pečici lahko uporabljate steklo, odporno na vročino, na primer Pyrex.

Najbolje je uporabljati keramično in porcelanasto posodo, ki je označena za uporabo v mikrovalovni pečici. Nikoli ne uporabite porcelana, ki ima kovinsko obrobo, na primer krožnikov s pozlato.

Glinena posoda, ki je v celoti prelakirana, se v mikrovalovni pečici lahko uporablja. Če nima prevleke tako znotraj kot zunaj, pa je raje ne uporabljajte, saj lahko vsrka vlago, postane izjemno vroča, poči ali povzroči iskrenje.

Plastična posoda, ki je namenjena uporabi v mikrovalovni pečici, je idealna, saj mikrovalovi z lahkoto prehajajo plastiko in je kuhanje hitro. Pazljiv je potrebno biti le takrat, ko kuhamo hrano z veliko vsebnostjo maščob (na primer sir) ali visoko vrednostjo sladkorja (na primer marmelada), kajti takrat se posoda lahko poškoduje.

Posoda iz melamina se lahko uporablja maksimalno dve minuti, saj se prične topiti oziroma poči, če jo pregrejemo.

Lesena posoda naj se v mikrovalovni pečici ne bi uporabljala, saj se les izsuši in poči.

V mikrovalovni pečici lahko uporabite vpojni papir (na primer papirnate brisače), ki bodo vpijale tekočino, če bi škropila iz hrane, a le za kratek čas.

Večina papirja za peko se lahko uporabi v mikrovalovni pečici. Preberite navodilo na embalaži papirja, kajti papir za peko iz recikliranega papirja pogosto vsebuje delce kovine.

V mikrovalovni pečici je prepovedana uporaba posode in pripomočkov iz kovine! Edini produkt na osnovi kovine, ki ga lahko uporabite, je aluminijasta folija, pa še ta v majhnih količinah. Hrane s folijo nikoli ne prekrijte – prekrijete lahko največ tretjino! Folija je uporabna, da prekrijete del hrane, ki bi se sicer pričel žgati (na primer kost pri piščančjih kračah). Folija se ne sme nikoli dotikati sten mikrovalovne pečice!

Aluminijaste »piknik« posodice oziroma pekače iz alu folije lahko uporabite v mikrovalovni pečici zgolj, če je volumen folije vsaj dvakrat manjši od volumna hrane. Na primer: če je hrane 70%, posodice pa 30%. Prav tako mora biti posodica visoka maksimalno dva centimetra ter biti v pečico postavljena tako, da je vsaj tri centimetre od njenih sten.

Kadar uporabite neprimerno posodo ali preveč folije, se bodo v mikrovalovni pečici pojavile iskre oziroma »strele«. Takrat pečico takoj izključite, saj iskrenje poškoduje mikrovalovno pečico.