marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbor deske za rezanje

Pošlji prijatelju

čebula na deski in nožFotolia

V vsaki kuhinji najdemo ne le eno, temveč celo štiri ali pet rezalnih desk. Morda se zdi to presenetljivo, vendar je treba upoštevati, da rezalna deska nikoli ne služi samo za rezanje in pripravo hrane. Na njej lahko hrano tudi postrežemo (na primer narezke) ali jo uporabimo kot podlogo za zaščito pulta in mize pred vročimi posodami in pekači.

Tradicionalno so bile rezalne deske narejene iz lesa, zlasti v zadnjih dveh desetletjih pa se je pojavil kup novih materialov, ki nam ponujajo deske nove generacije. Vsak material ima seveda svoje prednosti in slabosti, zato ni težko najti razlogov, da zagovarjamo enega ali drugega – na primer na podlagi tega, kateri predstavlja manj možnosti za gojišče bakterij. Vendar pa je treba takšna dejstva jemati z nekaj zdrave pameti: morda je nekatere deske res enostavneje čistiti, a če jih ne uporabljate in ne čistite pravilno, potem bodo tudi te predstavljale možnost za kontaminacijo hrane in bolezni.

Poglejmo torej, kaj imate na voljo – in ne pozabite, da predstavljamo samo splošne smernice in mnenja, odločitev o tem, kakšne deske boste uporabljali, pa je seveda odvisna od vaših lastnih preferenc, življenjskega ter kuharskega stila in ravno tako stila same kuhinje.

Plastične deske

Plastične deske so običajno najbolj poceni, lahko jih dobite v različnih barvah, so trde ali mehkejše (in s tem tudi upogljive), debelejše ali tanjše. Mehkejše deske, ki so fleksibilne, so enostavne za spravljanje, z njih pa narezano hrano enostavneje stresemo v lonec ali kozarec, saj se upognejo v primerno obliko. Vendar pa te tanke deske ne zdržijo tako dolgo kot debelejše, saj bodo ostri noži v tanek material sčasoma naredili zareze in luknje. Debelejše plastične deske pa bodo za razliko od tanjših zdržale zelo dolgo, poleg tega pa jih lahko uporabljate tudi kot podstavek za vroče lonce.

Plastične deske veljajo za zelo priročne in varne, kar se tiče čiščenja, saj jih z lahkoto namakamo, pomivamo v vroči vodi in z detergentom oziroma jih damo tudi v pomivalni stroj. Torej naj bodo vaše plastične deske zgolj toliko velike, da jih boste lahko prali v stroju!

Deske iz kaljenega stekla

Steklene deske so lepe in elegantne, zato se podajo v vsako kuhinjo. So zelo vzdržljive, odporne na vročino (in primerne kot podstavek) ter najbolj varne in enostavne za čiščenje. Na njih ne ostajajo sledi rezov, zato se umazanija na njih ne nabira.

Slaba plat steklenih desk je, da škodujejo nožem (uničijo ostrino), poleg tega pa je lahko zvok rezanja noža po stekleni deski tudi neprijeten. V primerjavi z deskami iz drugih materialov so običajno precej težke.

Lesene deske

Včasih so bile deske iz lesa dreves, ki so rasla v okoliških krajih. Zelo dober les je bil javor. Danes so lesene deske iz cele množice različnih vrst lesa, zelo priljubljen pa je bambus (ki je dejansko trava), saj ima ta za rezanje ravno pravo trdoto in je precej odporen na bakterije. Največja prednost lesenih desk je v tem, da so prijazne do rezila nožev. Mnogim ljudem se zdi prednost tudi to, da ob sekljanju ne pride do neprijetnega zvoka in da so videti nekoliko rustikalno oziroma »domače«.

Lesene deske je težko čistiti, saj se umazanija zažre v pore lesa ter vreznine, prav tako pa jih je treba pomivati ročno. Če jih pustite predolgo pod vodo, da bi jih temeljito očistili, se vode napijejo, nato pa med sušenjem ukrivijo in razpokajo. Ravno tako se v les vpije detergent za pomivanje posode.

Lesene deske so poceni, če kupite običajne – v kolikor želite masivnejšo desko iz lepljenega lesa ali bambusovo desko, boste odšteli več, vendar pa bo imela takšna deska ob pravilni uporabi tudi daljšo življenjsko dobo.

Deske iz melamina

Melamin se uporablja za vse več kuhinjskih potrebščin, tudi za deske. Te so običajno pestrih oblik, barv in vzorcev. Površina je bolj odporna na rezila kot pri deskah iz mehke plastike, zato ostane dlje nepoškodovana – torej jo je lažje čistiti in se na njej zadržuje manj bakterij.

Razen kadar je odpornost na toploto posebej označena, jih ne smemo uporabljati za podstavke, saj se bo površina poškodovala, prav tako pa lahko tako od toplote kot od sončne svetlobe obledijo nekatere barve. Te deske lahko pomivate v pomivalnem stroju, a ne pri visokih temperaturah.