marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Gospodinjski aparati: preberite navodila!

Pošlji prijatelju

ženska bere navodila za pomivalni strojFotolia

Pri vsakem gospodinjskem aparatu morajo biti po zakonu priložena navodila – včasih obsegajo zgolj fotokopiran list papirja, včasih pa skoraj celo enciklopedijo. Vsekakor je pametno, da jih ne zavržete skupaj z embalažo, temveč pazljivo preberete in shranite.

Navodila proizvajalec priloži zato, da bi lahko uporabnik gospodinjski aparat kar najbolje izkoristil, vedel, kako ravnati pri težavah pri uporabi, ter kako naj ga vzdržuje, da bo imel aparat kar najdaljšo življenjsko dobo. Če povzamemo: proizvajalec želi, da ste z njegovim proizvodom kar najbolj zadovoljni. To pa pomeni, da je treba navodila dejansko prebrati. Zakaj?

Instalacija in začetek uporabe

Če boste pred pričetkom uporabe ter instalacije prebrali navodila, si boste prihranili precej stresa. Kadar se lotite zadev »na pamet« se namreč lahko zgodi, da naenkrat več ne gre naprej – in tako morate začeti popolnoma od začetka. Prihranite si torej čas in živce ter poglejte, kaj o instalaciji oziroma prvi uporabi piše v navodilih. Tako boste gotovi tudi glede tega, da je aparat pravilno vgrajen oziroma instaliran, kar pomeni, da bo deloval pravilno in ne bo predstavljal nikakršne nevarnosti.

Garancija in servisne informacije

Dobro je vedeti, kako dolgo velja garancija ter za kakšne poškodbe in okvare. Prav tako boste garancijo lahko uveljavljali le, če boste vedeli, kje najti pooblaščenega serviserja oziroma zastopnika. Na prvo stran navodil si vedno zapišite, kje najdete serviserja (telefon), do kdaj je aparat v garanciji ter kdaj ste ga kupili, ter serijsko številko aparata.

Poraba energije

V navodilih je zapisano, kakšne so najboljše nastavitve aparata, da deluje čim bolj energetsko učinkovito. Tako vam na primer pri hladilniku običajno zapišejo, na kakšno temperaturo nastaviti hlajenje, če želite res imeti kakšno korist od tega, da ste kupili aparat, ki spada v energijski razred A.

Priloženi in opcijski dodatki

V navodilih lahko preverite, ali so v embalaži poleg aparata tudi vsi dodatki, ki vam pripadajo, na primer vsi noži za multipraktik ali vse vrste metlic za stepanje pri mešalniku. Prav tako boste videli, katere dodatke, ki bodo vaš aparat naredili še bolj uporaben, lahko dokupite.

Seznam delov

Dobro je vedeti, kako se imenuje posamezen del aparata – zlasti takrat, ko se vam del pokvari ali poškoduje oziroma ga morate zamenjati zaradi obrabe. (Na primer kakšen tip in velikost filtra potrebujete.)

Kako aparata ne smete uporabljati?

Ta del navodil je precej pomemben, če aparata ne želite prehitro uničiti, ostati zaradi nepravilne uporabe brez garancije ali celo tvegati lastno poškodbo.

Kako aparat deluje?

Preberite, kako aparat deluje, čemu vse je namenjen ter kakšne nasvete ima za uporabo proizvajalec. Še posebej je to pomembno, kadar je treba aparat uporabljati tako, da sledite točno določenim korakom.

Posebne lastnosti

Različni proizvajalci za enake aparate ponujajo različne posebne funkcije. Tako je na primer možno pri nekaterih hladilnikih vrata obrniti, da se odpirajo z leve ali z desne strani. Enako velja tudi za aparate, ki imajo vgrajeno »elektroniko« in jih je možno programirati. Tako lahko določite, da prične pomivalni stroj pomivati posodo s časovnim zamikom, da se aparat za pripravo kave samodejno izključi in podobno.

Priporočila za vzdrževanje in odpravljanje težav

Preberite, kako skrbeti za aparat, da bo pravilno deloval – na primer, kako pogosto očistiti filter v pomivalnem stroju ali kako razstaviti aparat, kadar ga želite temeljito očistiti. Prav tako boste našli nasvete glede odpravljanja težav: kaj morate pri vsaki težavi preveriti oziroma kaj bi jo lahko povzročalo.

Recepti

Pri manjših aparatih, namenjenih uporabi pri kuhanju, so navodilom običajno dodani tudi recepti. Tako boste poleg aparata za peko kruha ali paličnega mešalnika kot bonus dobili še nekaj navodil za pripravo okusnih jedi.