marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vse o cvrtju

Pošlji prijatelju

cvrtje krompirčka v oljuFotolia

Cvrtje in skrb za zdravje

Če želite, da bi ocvrta hrana čim manj vplivala na vaše zdravje oziroma si zaradi nje ne bi nakopali težav s srcem in holesterolom, potem se morate v prvi vrsti izogibati hidrogeniranih in delno hidrogeniranih olj (tako se boste dejansko izognili transmaščobnim kislinam). Drugi korak je izogibanje oljem, ki vsebujejo precej nasičene maščobe. Primerni so sončnično olje (11% nasičenih maščob), olje ogrščice (6%), koruzno olje (13%), medtem ko ima arašidovo olje teh kar 18%. (To je še vedno malo v primerjavi s svinjsko mastjo, kjer je nasičenih maščob kar 41%.)

Kadar se odločite hrano ocvreti, je pomembno, da imate dovolj vroče olje. Če je olje dovolj vroče, se bo hitro segrela vlaga v hrani in pričela iz nje izhajati, to pa bo preprečilo, da bi se vpilo preveč olja. Olje torej vedno dobro segrejte, da bo iz hrane takoj začela izhajati para, pa ne bo ocvrta jed vsebovala nič več maščobe, kot če bi jo pražili na olju. Pri vsebnosti olja je pomembna tudi oblika hrane, ki jo cvremo. Olje se namreč vsrka v zunanjo površino – zato ima krompirjev čips veliko maščob, saj ga je sama zunanja površina, velik cvet ocvrte cvetače pa bo vseboval manj olja glede na celotno velikost.

Ocvrta hrana živalskega izvora lahko vsebuje toksine, ki so povezani z boleznimi ožilja in ledvic, sladkorno in Alzheimerjevo boleznijo ter drugimi zdravstvenimi težavami, zato naj bo uživanje ocvrte hrane živalskega izvora omejeno.

Varnost

Vroče olje za cvrtje predstavlja nevarnost, zato bodite previdni:

1. Imejte pospravljeno kuhinjo, v bližini cvrtnika oziroma štedilnika naj ne bo nobenih hitro vnetljivih ali lahko gorljivih predmetov.

2. Imejte kratke rokave ali rokave, ki se dobro prilegajo telesu. Dolgi, široki rokavi se lahko hitro namočijo v olje.

3. Lonca za cvrtje ali cvrtnika z oljem nikoli ne napolnite preko polovice. Ko v olje potopite hrano, bo to naraslo in zacvrčalo ter pričelo brizgati, zato vam lahko pene in kapljice hitro uidejo iz posode.

4. Olje se prične smoditi in zagori zgolj nekaj stopinj nad temperaturo, potrebno za cvrtje, zato posode z vročim oljem med cvrtjem nikoli ne spustite izpred oči.

5. V vroče olje nikoli ne dajte vode, saj to povzroči pravo eksplozijo, pri kateri bo olje brizgnilo na vse strani.

6. Bodite pazljivi, da olja nikoli ne polijete – če se zlije na štedilnik, selahko takoj vname.

7. Če olje zagori, ga pokrijte s pokrovko in takoj izključite vir toplote oziroma ga umaknite z vročega dela štedilnika. Ponve oziroma cvrtnika nikar ne skušajte odnesti ven, saj ima vroče olje drugačno viskoznost kot na primer voda in se je z njim precej enostavno politi.

Kako se lotiti cvrtja?

1. Najprej segrejte olje. Segrevajte ga počasi, da ne bo prišlo do penjenja in brizganja.

2. Olje mora imeti običajno temperaturo med 170 in 190 stopinjami Celzija. Če je temperatura prenizka, bo hrana vsrkala preveč olja in postala premehka, če je previsoka, pa se bo zunanjost pričela žgati, medtem ko bo notranjost hrane še vedno surova.

3. Preden daste hrano v cvrtnik, jo popivnajte s papirnatimi brisačami, da bo čim bolj suha. Tako bo manj penjenja in brizganja.

4. Večino hrane je treba pred cvrtjem pomočiti v testo ali moko, jajca in drobtine (panirati). Tako hrano zaščitimo, da se njena notranjost lepo kuha, medtem ko se zunanjost spremeni v skorjico.

5. Hrano položite v olje počasi in s pomočjo prijemalke, da vam olje ne brizgne.

6. V posodo za cvrtje nikoli ne dajte prevelike količine hrane. Ne le zato, ker se lahko ta med cvrtjem zaradi gneče sprime, temveč tudi, ker se z vsakim dodatnim kosom hrane olje ohladi. To pa pomeni, da bo ta vpila več maščobe.

7. Ko ocvrete prvo porcijo hrane, jo poberite iz posode s penovko, nato pa nekoliko počakajte, da se olje spet dobro segreje, preden zložite v olje drugo porcijo.

8. Pri cvrtju se držite receptov oziroma navodil na že panirani hrani, vendar ne pozabite tudi na zdravo pamet – ko je hrana zlatorjavo zapečena, jo odstranite iz olja.

9. Ko hrano poberete iz olja, jo položite na papirnate brisače, da odstranite čim več olja s površine.

10. Medtem, ko pripravljate drugo porcijo hrane, lahko prva počaka v pečici. To predhodno ogrejte na 80 do 100 stopinj Celzija.

11. Kadar postanejo drobtine na hrani ali testo preveč hrustljavi ali že kar trdi, jo dajte še vroče v prazen lonec in pokrijte s pokrovko, pa se bo zmehčala v lastnih hlapih.