Vse o cvrtju
Ocvrta hrana je za marsikoga izjemno okusna – kako tudi ne, ko hrustljavo zapečena skorjica skriva slastno mehko notranjost. In ocvremo lahko dejansko vse, od zelenjave in sadja, do mesa, pa celo čokolade in sladoleda.
Izbor prave posode za cvrtje
1. Posoda mora biti vedno dovolj velika, da lahko hrano, ki jo želite ocvreti, popolnoma potopite v vroče olje. Če nimate cvrtnika (friteze), uporabite lonec ali vok.
2. Poleg posode za cvrtje potrebujete penovko – lopatico z luknjicami, s katero boste hrano pobrali iz olja, ali pa kuhinjsko prijemalko, ki spominja na velikansko pinceto.
3. Če uporabljate električni cvrtnik, ima ta kar nekaj prednosti: vgrajen termometer, ki vas bo opozoril na želeno temperaturo olja, uro, ki vas bo opozorila na trajanje cvrtja, pokrov z filtrom za odzračevanje, ki bo prepričeval škropljenje olja, ter avtomatski izklop.
Izbor olja za cvrtje
1. Hrano je najbolje cvreti v olju, ki se ne pregreva – to pomeni, da se iz njega pri visoki temperaturi ne prične kaditi. Kadar se olje »žge« in prične iz njega izhajati dim, dobi hrana namreč neprijeten okus.
2. Na splošno velja, da se lažja in bolj prečiščena olja kasneje pregrejejo in pričnejo kaditi, seveda pa je veliko odvisno tudi od znamke olja ter načina predelave. Kot splošno vodilo velja, da se maščobe pregrejejo pri naslednjih temperaturah:
- olje ogrščice (rafinirano): 242 stopinje;
- koruzno olje (rafinirano): 232 stopinje;
- koruzno olje (nerafinirano): 160 stopinj;
- olje grozdnih pešk: 216 stopinj;
- svinjska mast: 182 stopinj;
- arašidovo olje (rafinirano): 232 stopinj;
- arašidovo olje (nerafinirano): 160 stopinj;
- žafranovo olje (rafinirano): 232 stopinj;
- sončnično olje (nerafinirano): 107 stopinj;
- sončnično olje (delno rafinirano ali rafinirano): 232 stopinj;
- maslo: 177 stopinj;
- kokosovo olje (rafinirano): 232 stopinj;
- kokosovo olje (nerafinirano): 177 stopinj;
- oljčno olje (ekstra deviško): 191 stopinj;
- sezamovo olje (nerafinirano): 177 stopinj;
- sezamovo olje (delno rafinirano): 232 stopinj;
- sojino olje (nerafinirano): 160 stopinj;
- sojino olje (delno rafinirano): 177 stopinj;
- sojino olje (rafinirano): 232 stopinj.
Pri izbiri olja za cvrtje torej vedno sezite po rafiniranem olju (najbolje takšnem, ki ima nevtralen okus) ali namenskemu olju – olju za cvrtje. Sicer se bo olje hitro pričelo »žgati« in pri tem razpadati.
Podobni članki
- Kako očistiti cvrtnik oz. fritezo?
(17.04.2013) - Uporaba teflonske posode
(28.03.2011) - Najpogostejše kuharske napake
(07.05.2011) - Katero posodo uporabiti v “mikrovalovki”?
(04.11.2010) - Krhki flancati
(27.02.2011) - Čiščenje kuhinjskih desk
(01.11.2010) - Polentini kroketi s sirom
(08.11.2011) - Mikrovalovna pečica – varnost
(30.10.2010) - Hranjenje živil v hladilniku
(01.11.2010) - Ocvrt sladoled
(08.01.2012)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:23.12.2010, 328,812 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,595 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,518 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,468 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,632 prikazov