Varno ravnanje z živili
Fotolia
Upoštevanje varnostnih pravil pri ravnanju z živili, kuhanju in shranjevanju živil ter jedi, je bistvenega pomena pri preprečevanju zastrupitev, ki jih lahko povzroči hrana. Bakterij, ki so na hrani, namreč ne vidimo, ne vonjamo in ne okusimo.
Pogosto umivajte roke
Roke umivajte s toplo vodo in milom pred pripravo hrane in po uporabi surovega mesa, perutnine in rib. Dobro umivanje, ki mora trajati vsaj 20 sekund, lahko izloči kar polovico razlogov za zastrupitev.
Kuhinja naj bo čista
Da preprečite množenje bakterij, morajo biti čiste vse površine v kuhinji: pulti in deske za rezanje, pa tudi vsi gospodinjski aparati in pripomočki. Površine v kuhinji očistite s toplo vodo z detergentom ali sredstvom za razkuževanje.
Temperatura
Bakterije, ki povzročajo težave, najbolje uspevajo med temperaturami od 4 do 60 stopinj. Pripravljeno hrano torej hranite pri manj kot štirih stopinjah. Kuhajte tako, da bo vsaka stvar dobro kuhana. Meso, perutnino in ribe hranite v hladnem delu hladilnika.
Hrana, ki jo boste servirali toplo, naj ima temperaturo nad 60 stopinj, da se ne bodo razmnoževale bakterije. Če boste hrano pogreli, jo pri tem segrejte na vsaj 75 stopinj.
Preprečite navzkrižno kontaminacijo
Za pomivanje posode, brisanje pultov, brisanje mize ter brisanje rok uporabite različne krpe. Pomito posodo ni treba brisati, temveč pustite, da se sama posuši.
Ločujte shranjena živila
Surovo meso in sveži sok naj ne bosta nikoli poleg hrane, ki je pripravljena za uživanje. Meso, perutnina in ribe naj bodo v hladilniku na najnižji polici, da ne bi klice z njih zašle na živila in hrano, ki bi bila pod njimi.
Imejte ločene deske za rezanje
V kuhinji uporabljajte različne sete desk za rezanje. Ena naj bo namenjena surovim živilom kot so meso, perutnina in ribe, druge pa živilom, pripravljenim za uživanje – kruhu, sadju in zelenjavi. Tako se bakterije ne bodo prenašale.
Živila operite
Vse sadje in zelenjavo pred uporabo dobro operite pod hladno tekočo vodo – tudi, če ga boste kasneje olupili. Sadje in zelenjavo obrežite – obtolčeni in nagniti deli verjetno vsebujejo klice.
Varna postrežba
Hrana ne sme biti na sobni temperaturi več kot dve uri (1 uro, če je več kot 30 stopinj). Da jo boste lažje ohladili, preden jo pospravite v hladilnik ali zamrznete, jo predevajte v nizke posode ter pokrijte.
Varno zamrzovanje
Perutnino, ribe in mleto meso skuhajte ali zamrznite v roku dveh dni po nakupu. Govedino, teletino, svinjino ovčetino in podobno zamrznite v 3 do 5 dneh.
Varno odmrzovanje
Živila varno odmrznite v hladilniku (preko noči), v mikrovalovni pečici ali pa jih v vrečki ali posodi postavite v hladno vodo. Nikoli jih ne odmrzujte kar na pultu.
Varno mariniranje
Kadar živila marinirate, naj bodo v pokriti stekleni ali kovinski posodi v hladilniku, ne pa na pultu.
Konzervirana živila
Kadar kupujete hrano v pločevinki, naj bo ta nepoškodovana – ne sme biti izboklin ali udarnin.
Shranjevanje
Hrano in živila, ki so načeta, hranite v hladilniku v foliji, plastičnih vrečkah in tesno zaprtih posodah, ki ne prepuščajo zraka. Tako bo na varnem, pa tudi kakovost se bo ohranila. Označite, kdaj ste živilo oziroma hrano dali v hladilnik – prva, ki je šla noter, naj gre prva ven.
Berite etikete
Preberite etikete in navodila na živilih, saj tam piše, kako z živilom ravnati ter kako ga hraniti. Marsikatera stvar bi namreč morala biti v hladilniku, pa ljudje tega ne vemo, in jo pospravimo v shrambo.
Če ste v dvomih, vrzite proč
Ne veste, ali je določeno živilo še uporabno ali ne? Ne tvegajte – vrzite ga proč.
Shramba
Shramba mora biti čista, suha in hladna (do 25 stopinj). Če shrambe nimate in živila hranite v omaricah, naj ne bodo v bližini štedilnika, pečice ali hladilnika, saj tudi ta iz zadnjega dela oddaja toploto. V shrambi imejte sredstva proti moljem in redno preverjajte, ali so v njej insekti ter drugi škodljivci.
Dvojni pripomočki
Za polaganje surovega mesa ter rib na žar nikoli ne uporabljajte istih prijemalk, lopatic in drugega pribora, kot ga boste uporabili za pobiranje le-teh z žara oziroma za strežbo.
Razkužite spužve za pomivanje
Spužve so pravo gojišče klic in pričnejo hitro oddajati neprijeten vonj. Spužvo operite v pomivalnem stroju skupaj s posodo ali jo zmočite in »skuhajte« v mikrovalovni pečici (približno 2 minuti).
Okušanje
Ko pokusite hrano, ki jo pripravljajte, vsakič uporabite čisto žlico in jo nato »zavrzite«. Ne poskušajte z isto žlico ali kuhalnico, kot jo uporabljate za kuho – s tem boste v jed vnesli bakterije iz svojih ust.
Nakupovanje
Živila,ki so v hladilniku ali zamrznjena, naj gredo v nakupovalni voziček zadnja – tik preden greste na blagajno. Nato se odpeljite naravnost domov. Ko zlagate živila v avtomobil, naj bodo ta živila poleti v potniški kabini avtomobila, ki jo hladite s klimatsko napravo, ne pa v razgretem prtljažniku – pozimi pa velja ravno obratno (naj ne bodo v kabini, ki jo ogrevate).
Podobni članki
Hranjenje živil v hladilniku
(01.11.2010)Čiščenje kuhinjskih desk
(01.11.2010)Je riba res sveža?
(03.11.2010)Ribe in morski sadeži – priprava za žar
(21.08.2012)Čiščenje hladilnika
(06.05.2011)Domač jogurt
(28.06.2013)Aluminijasta ali prozorna folija?
(01.10.2014)Brancin v soli (solnem oklepu)
(27.07.2017)Trdo kuhana jajca in pirhi
(09.04.2011)Neprijetne vonjave iz hladilnika?
(19.12.2010)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:20.03.2011, 329,969 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,782 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,658 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,595 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,756 prikazov